zadanie o przygotowaniu imprezy

Temat przeniesiony do archwium.
Witam mam na imię Justyna i wiem że już bokami wychodzą wam wiadomości zaczynające się od słów proszę o pomoc :) ale mam jednak nadzieję, że znajdziecie odrobinę czasu i mi pomożecie. Mam do napisania na jutro przygotowanie do imprezy(czyli kiedy jest ile będzie osób itd) Najprostszymi zdaniami w czasie teraźniejszym takimi tylko żeby były poprawne. Trochę już zaczęłam ale nie potrafie ruszyć dalej: mam mieć ok 15 zdań. i chciałabym żeby brzmiało to tak: W sobotę organizuje moje przyjęcie urodzinowe. Impreza zaczyna się o godz. 16 Na przyjęcie zaprosiłam moją rodzinę i moich przyjaciół. Wysprzątałam dom, umyłam okna, powiesiłam balony oraz zrobiłam zakupy. Kupiłam słodycze, (ciastka,cukierki) napoje (cole, sok jabłkowy,sok pomarańczowy, wino, szampana).i owoce(die Bananen, die Orangen,)MOja mama upiekła pyszny tort (ciasto) czekoladowe i jabłecznik. Ja zrobiłam pyszne sałatki owocowe i specjalną sałatkę warzywną.Przepis:Umyłam wszystkie produkty.Obrałam ziemniaki, pokroiłam w kostkę marchewkę, i ogórki, cebulę pokroiłam w paski. ugotowałam dwa jajka obrałem je i pokroiłam . Wszystko wrzuciłam do miski i wymieszałam. Dodałam specjalny chudy(mager)ser kozi( schafskase) i 3 łyżeczki(esslofel) oliwy z oliwek. Wszystko jeszcze raz wymieszałam i dodałam pieprz i sól. Bawiliśmy się wspaniale.POtem (Danach)słuchaliśmy muzyki i tańczyliśmy.Jedzenie było pyszne i wszystkim smakowało.Dostałam dużo pięknych prezentów. Na koniec były różne konkursy. Impreza skończyłą się o około 10. To były udane urodziny. ICH organisiere die Geburstag Party am Samstag. Meine Party fangt um 4 Uhr. Ich lade meine Famile und meinen Freunden(Karolina, Edyta,Michał,Grażyna,MOnika). Ich raumme zu Hause auf, putze die Fenster .....Ich mache die Einkaufen.Ich kaufe die Süssigkeiten(backwerk,die Bombons)die Getranke:die apfelsaft, dieorangensaft, die Wein , das Mineralwasser,der Champagner und Cola.Meine Mutter backest die Schokoladentorte und die Apfelmost.Ich mache eine Obstsalat und eine speziell Gemusesalat.Tyle mam narazie już z góry przepraszam za te błędy
W sobotę organizuje moje przyjęcie urodzinowe.
Am Samstag feiere ich meinen Geburtstag
Impreza zaczyna się ogodz. 16
Die Feier beginnt um 16.00 UHR.
Na przyjęcie zaprosiłam moją rodzinę i moich przyjaciół.
Ich habe meine Familie und meine Freunde eingeladen.
>Wysprzątałam dom, umyłam okna, powiesiłam balony oraz zrobiłam zakupy.
Im Haus habe ich sauber gemacht, die Fenster geputzt, Ballons aufgahangen und war einkaufen.
>Kupiłam słodycze, (ciastka,cukierki) napoje (cole, sok jabłkowy,sok
>pomarańczowy, wino, szampana).i owoce(die Bananen, die Orangen,)
Gekauft habe ich Süßigkeiten (Kekse, Bonbons), Getränke (Cola, Apfelsaft, Orangensaft, Mineralwasser, Wein und Sekt) und Obst (Südfrüchte) (Bananen, Orangen.
MOja mama upiekła pyszny tort (ciasto) czekoladowe i jabłecznik.
Meine Mama hat eine lekkere Schokoladentorte und einen Apfelkuchen gebacken.
Ja zrobiłam pyszne sałatki owocowe i specjalną sałatkę
>warzywną.
Ich habe einen lekkeren Obstsalat und einen speziellen Gemüsesalat zubereitet.
Przepis:Umyłam wszystkie produkty.
Rezept: Alle Zutaten wurden gewaschen.
Obrałam ziemniaki, pokroiłam w kostkę marchewkę, i ogórki, cebulę pokroiłam w paski.
Kartoffeln geschält, Möhren und Gurken in Würfel geschnitten, die Zwiebel in Streifen geschnitten,
>ugotowałam dwa jajka obrałem je i pokroiłam.
zwei Eier gekocht und geschnitten.
Wszystko wrzuciłam do miski i wymieszałam.
Alles wurde in eine Schüssel gegeben und verrührt.
Dodałam specjalny chudy(mager)ser kozi(schafskase) i 3 łyżeczki(esslofel) oliwy z oliwek.
Ein spezieller, magerer (fettarmer) Ziegenkäse und drei Eßlöffel Olivenöl werden dazu gegeben.
Wszystko jeszcze raz wymieszałam i dodałam pieprz i sól.
Alles wurde noch einmal verrührt und mit Pfeffer und Salz abgeschmeckt.
Bawiliśmy się wspaniale.
Wir haben toll gefeiert
POtem (Danach)słuchaliśmy muzyki i tańczyliśmy.
Danach hörten wir Musik und haben getanzt.
Jedzenie było pyszne i wszystkim smakowało.
Das Essen war sehr gut und hat allen geschmeckt.
Dostałam dużo pięknych prezentów.
Ich habe viele schöne Geschenke erhalten.
Na koniec były różne konkursy. I
Am Ende waren verschiedene Spiele.
Impreza skończyłą się o około 10.
Die Feier endete gegen 10.00 Uhr (22.00 Uhr)
To były udane urodziny.
Es war ein gelungener Geburtstag (Es war eine gelungene Geburtstagsfeier)
dzięki wielkie :) pozdrawiam

»

Brak wkładu własnego