Jako to zwykle bywa w tekstach mojego autorstwa- tych po niemiecku, roi się w nim od masy błędów. I to błędów, które niejednego germanistę potrafią wyprowadzić z równowagi (zwłaszcza psychicznej) i zatracić wszelkie nadzieje na to, że naród polski jako tako potrafi posługiwać się językiem niemieckim. Tekst ten mogą, więc sprawdzać tylko osoby o stalowych ( ze stopu stali nierdzennej) nerwach. Poniżej tekst po polsku (napisany dość uproszoną formą)
Ich nutze mit viele Medien. Das wichtigste Medium fur mich ist Internet. Das Internet ist fur mich Informationquelle. Alle Informationen sind zu Hause zuganglich und seine Bedinung ist sehr einfach. Man kann im Internet viele Luete kennen lehrnen. Ich benutze das Internet zu Kontakten mit Freundinen. Dieses Medium hilf mir bei Lehren. Das Internet nutzt ich jedne Tag. Nachteile Internet ist das, dass niemand pruft Informationen im Internet, ob ich richtig sind. Ich lebe sehr Buchern lesen. Wenn ich Zeit habe, lese gern ein Buch. Meine Lieblingsautoren sind Małgorzata Musierowicz, Paulo Coehlo, Beata Pawlikowska i Eric Emmanuel Schmitt. Małgorzta Musierowicz ist Autorin Serien "Jeżycjada". Sie erzahlt uber Schicksal Familie Borejko. Paulo Coehlo i Eric Emmanuel Schmitt schreiben uber Feld Psychologisch. Beata Pawlikowska schreiben uber seine Reiesn. Ich hore etwa ein Radio. Ich lebe nicht Fernsehen, Ich finde, dass es Zeitfressen ist.
Korzystam z wielu mediów. Dla mnie najważniejszym jest Internet. Interent jest dla mnie źródłem informacji. Wszystkie informacje dostępne są w domu, a jego obsługa jest bardzo prosta. W sieci internetowej można poznać wielu ludzi. Wykorzystuję Internety do kontaktów z moim przyjaciółmi. To Medium pomaga mi w nauce. Korzystam z Internetu każdego dnia. Wadą internetu jest to, ze nikt nie sprawdza, czy umieszczone w nim informacje są prawdziwe.
Bardzo lubię czytać książki. Kiedy mam czas, chętnie czytam książkę. Moimi ulubionym autorami są: Małgorzata Musierowicz, Paulo Coelho, Beata Pawlikowska i Eric Emmanuel Schmitt.
Małgorzata Musierowicz jest autorką serii "Jeżycjada". Opowiada ona o losach rodziny Borejków.
Paulo Coelho i Eric Emmanuel Scmidtt piszą książki o tematyce psychologicznej.
Beata Pawlikowska opisuje swoje podróże.
Czasami słucham radia. Nie lubię oglądać telewizji.