Tak na początek - szyk zdania w j. niemieckim podmiot - czasownik- reszta zdania.
Każdy rzeczownik ma swój rodzajnik, zwracaj na nie uwagę :)
1. Ona siedzi przy komputerze - Sie sitzt am Computer ( am - an + dem)
- ona prauje w biurze - zgodnie z szykiem - osoba - czasownik - reszta zdania, czyli Sie arbeitet im Büro (im - in dem)
3. Ona ma na sobie białą koszulę i czerwony szal - sie hat
ein weißes Hemd und
einen roten Schal an ( poćwicz odmianę przymiotnika z rodzajnikiem nieokreślonym)
2.w moim domu są też rybki. - Bei mir zu Hause sind Fischchen auch .
Moja babcia ma papugi. Meine GroBmutter hat Papageien. - dobrze!
3.Er arbeitet in einem Krankenhaus. Er rettet Menschen das Leben dobrze! Brawo :)
- On pilnuje porządku w moim mieście - er hält die Ordnung in meiner Stadt ein.
- Ja chciałabym być też lekarzem - Ich will Ärztin auch werden.
4.on lubi też oglądać filmy, Er mag Filme sehen. - ja bym powiedziała tak...
5. Pani pracuje jako sekretarka- Die Frau arbeitet als Sekretärin, albo jak wolisz Die Frau ist Sekretärin von Beruf
- Ona codziennie pracuje przy komputerze - Täglich arbeitet sie
am Computer albo Sie arbeitet täglich
am Computer. Nie ma czegoś takiego jak amcomputer/ ancomputer!!!
- Ja sądzę, że jej siedzi( - dzieci chyba) są teraz w szkole. - W swoim zdaniu nie odmieniłaś zaimka osobowego! powinno być tak -> Ich glaube, dass
ihre Kinder in der Schule sind.
- Jej mąż również pracuje - Ihr Mann arbeitet auch. ( ty napisałaś Ihr arbeitet Mann….- po polsku też nie mówisz „ jej pracuje mąż“. )
- Ja chciałabym studiować medycynę - Ich möchte Medizin studieren. (möchten = chcieć jest czasownikiem modalnym, dlatego drugi czasownik - studieren jest na końcu zdania w bezokoliczniku)
- Chciałabym być również weterynarzem - Ich will Tierärztin werden. ( nie może być können tak jak napisałaś, ponieważ können oznacza móc, umieć, porafić)
edytowany przez slipko: 08 cze 2012