pytanie - nie chodzi o spr. !

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie !
Nie było mnie w szkole, byłem chory dwa tyg. a niedługo klasówka z działu i min. z nowego czasu - Imperfekt :)

Nauczyłem się już odmiany czas. nieregularnych ale gdy mamy odmienić czasownik przez osoby. Np. On poszedł do szkoły. Er ging zu Schule ? Czy dochodzą jakieś końcówki w danych osobach ? Proszę odpowiedźcie !
ich ging
du gingst
er/sie/es ging

wie gingen
ihr gingt
sie gingen
A gdy jest czasownik regularny to bierzemy sam temat dodajemy -t i końcówkę danej osoby taką jaka jest w czasie teraźniejszym tak ?
Czy w innych czasownikach nieregularnych dochodza jakieś końcówki w odmienie przez osoby ?
czasowniki regularne tworza Imperfekt przez dodanie koncówki -te do tematu czasownika w 1. i 3. os. l. pojed., w pozostałych osobach otrzymują końcówki form osobowych czasu teraźniejszego
np. machen
ich machte
du machtest
er machte
wir machten
ihr machtet
sie machten

W czasownikach mocnych koncówki otrzymują jedynie 2. os. l. poj i wszystkie osoby l.mnogiej, np. trinken >>> trank
ich trank
du trankst
er trank
wir tranken
ihr trankt
sie tranken
dodanie koncówki -te do tematu czasownika w 1. i 3. os. l. pojed., w pozostałych osobach otrzymują jeszcze końcówki form osobowych czasu teraźniejszego
Bardzo dziękuję ! A czy też dojdzie literka -e gdy forma czasownika kończy się na -d, -t, -n, -m ? Np. finden - fand
Końzy się na -d więc będzie ich fand du fandEte ?
finden jest nieregularny wieć odmienia się wg drugiego schematu (jak trinken)
ich fand
du fandst
er fand

przy czasownikach regularnych dochodzi -e przy spółgłoskach które wypisałaś, np. arbeiten >>
ich arbeit-ete
du arbeitetest
er arbeitete
wir arbeiteten
ihr arbeitetet
sie arbeiteten
a nie będzie du fandest ? (nieregularne) ? Przecież kończy się na -d i końcówka -st pomiędzy powino być -e ??
du fandest jest tez poprawnie, ogólnie zasada z dodawaniem -e jest taka jak przy regularnych, np. bieten >> bot
ich bot
du botest
er bot
wir boten
ihr botet
sie boten
chodziło mi tylko o to ze zrobiłaś formę du fandete a takiej nie ma
zrobiłeś, sorry
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»