Uznanie dyplomu magstra FIZJOTERAPII w Niemczech?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich serdecznie:o)
czy ktos ma jakies doswiadczenie z kwestia uznawania dyplomu magistra fizjoterapii w Niemczech?
Od niedawna mieszkam w Hamburgu i zlozylam juz papiery w urzedzie zajmujacym sie udzielaniem obcokrajowocm pozwolen wykonywania zawodow medycznych, dostalam rowniez juz odpowiedz.
Mianowicie, musze nadrobic przedmioty takie jak Hygiene i Berufskunde w szkole, oprocz tego mam zrobic 3o tygodni praktyk. Kurcze, to strasznie duzo, nie wiedzialam, ze az tyle tego wyjdzie, to ponad 7 miesiecy!
Czy takie praktyki beda bezplatne czy moge liczcyc chociaz na jkaies 3[tel]eur/mies?:o(
pozdrawiam i licze na odpowiedzi osob, ktore cos na ten temat wiedza
Asia
Hej co do dyplomu to nie wiem jak to idzie ( ja musialam swoja mature tez tu uznawac tzn. anerkennenlassen)
Ale co do praktyk to musze ci powiedziec ze i tak to nie duzo (niektorzy musza przez rok), za praktyke nie dostaniesz pieniedzy (nawet 200€ czy 300€)
co prawda nie studiowalam fizjoterapii ale tez jestem na etapie uznawania w DE mojego technika farmacji i musze rowniez zrobic praktyke a oprocz tego wyrownac roznice programowe ale tego nie musze robic w szkole a jednie podczas praktyki i na koniec bede miec egzamin. Dostane za to ok 600 EU. Najlepiej zloz gdzies bewerbung i na rozmowie powiedza Ci czy cos dostaniesz czy nie. zycze powodzenia
aha Gesundheitsamt napisal mi ze musze przynajmniej polroczna praktyke zrobic i nadrobic pare przedmiotow, teraz jednak czekam na odp rady aptekarskiej. Normlanie PTA praktykantka dostaje po szkole 500EU ale to tez jest zalezne od pracodowacy.Mysle wiec ze i Ty powinnas cos dostac.
Jestem ciekawa czy rzeczywiscie dostaniecie jakas kase za praktyke (czego wam zycze)

W szpitalu w ktorym ja bylam, byl lekarz ktory musi roczna praktyke robic i za to nie dostaje ani centa, no i tez na koniec bedzie mial ten egzamin.

pozdrowionka :)

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie