Potrzebuję dialogu...

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Byłabym dozgonnie wdzięczna, gdyby ktoś napisał mi dialog między klientem a osobą na poczcie lub w banku. Nie musi to być długie, potrzebuję tego do szkoły i to tak w miarę szybko ;).
Auf der Bank
A:Guten Tag. Was kann ich für Sie tun?
B:Ist es möglich, hier Geld umzutauschen?
A:Ja, natürlich.
B:Wie seht der Wechselkurs? Und wie hoch ist die Umtauschgebühr?
A:Alle Informationen finden Sie in der Tabelle am Schalter 3.
B:Danke. Muss ich mich irgendwie ausweisen?
A:Nein, das ist nicht nötig.

B:Ich möchte 1000 DM in Złoty umstauschen. Bitte geben Sie mir Scheine und etwas Kleingeld.. Ja, danke. Kann ich bei Ihnen ein Konto eröffnen?
C:Das erledigen Sie am Schalter 1.

B:Guten Tag. Ich möchte ein Konto eröffnen.
D:Guten Tag. Bitte füllen Sie das Formular aus. Könnte ich bitte Ihren Personaluaswies sehen?
B:Ja, bitte. Wo muss ich unterschreiben?
D:Hier, bitte. Und zwei Wochen bekommen Sie die Kundenkarte. Damit können Sie Ihr Geldautomaten abheben.
B:Vielen Dank. Auf Wiedersehen!

A teraz po polsku=)
W banku
A:Dzień dobry, w czym mogę pomóc?
B:Czy możliwa jest tu wymiana pieniędzy?
A:Tak, oczywiście.
B:Jaki jest kurs? I ile wynosi opłata manipulacyjna?
A:Wszystkie informacje znajdzie Pani w tabeli przy okienku 3.
B:Dziękuję. Czy muszę okazać jakiś dokument tożsamości?
A:Nie, to nie jest konieczne.

B:Chciałabym wymienić 1000 marek na złotówki. Proszę w banknotach i trochę drobnych.. Tak, dziękuję. Czy mogę u Państwa założyć konto?
C:To załatwi Pani przy okienku 1.

B:Dzień dobry. Chciałabym założyć konto.
D:Dzień dobry. Proszę wypełnić ten formularz. Czy mógłbym zobaczyć Pani dowód osobisty?
B:Tak, proszę. Gdzie mam podpisać?
D:Tutaj. A za dwa tygodnie otrzyma Pani kartę płatniczą naszego banku. Będzie Pani nią mogła wypłacać pieniądze w bankomacie.
B:Dziękuję. Do widzenia!

Myśle, że Ci styknie.
Jasne, że styknie :). Wielkie dzięki :*.

Pozdrawiam

jagis16
Spoko. Jak tylko mogę pomóć to pomagam.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego