zdania z weil i dass

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Witam
Mam problem. Piszę właśnie list z zaproszeniem i muszę napisa 3 zdania z weil i 3 z dass. NIe wiem nawet co to znaczy. Pomocy! Proszę, napiszcie mi jakieś 3 zdania pasujące do zaproszenia.
Oto treśc mojego zaproszonka:
Liebe Lukas
Ich móchte einlade Sie zur Weihnachtsparty. Ich Móchte gern mit dir und meinen anderen freunden feiern. Die part is am Samstag 15.12.2007 um 21.00 Uhr im Cafe Rosa in Rzeszów.
I teraz przydałyby sie te zdania coby podpasowały do tego tekstu. Z góry dzięki za szybką pomoc.
Pozdrawiam
Jorro87
Napisz najpierw bezblednie owo zaproszenie - potem zastanow sie nad zdaniami mit dass/weil
Ono nie musi by 100% bezbłędnie :) Ono ma byc, a co do zaproszenia to jest to szczyt moich możliwości:/ musze to napisac żeby zaliczenie dostac. pomocy!!
Lieber Lukas,
ich möchte dich zur Weihnachtsparty einladen. Ich möchte gern mit dir und meinen anderen Freunden feiern. Die Party ist am Samstag, dem 15. 12. 2007 um 21.00 Uhr im Cafe Rosa in Rzeszów.

1. Wenn du kommst, kannst du etwas zu Trinken mitbringen, weil wir sonst nichts haben.
weil - bo
dass - że
Moze byc n.p.:

weil:
1. Ich lade Dich ein, weil ich feiern möchte.
2. Ich schreibe Dir, weil am 15.12.2007 eine Party ist.
3. Weil eine Party stattfindet(odbywa się),lade ich alle Freunde ein.

dass
1. Ich möchte, dass Du zur Party kommst.
2. Ich habe allen Freunden gesagt, dass wir uns im Cafe Rosa treffen.
3. Ich informiere Dich, dass wir eine Weihnachtsparty machen.
Dziękuje wszystkim za pomoc. Uratowaliście mi moje 4 litery:) Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam
jorro87
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie