DAS PERFEKT-pilne

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

CZESC
mam problem nie dokonca wiem o co chodzi w czasie das perfekt(ogolnie z niemca slabo mi idzie :( ) czy mogl by ktos w latwy sposob wytlumaczyc o co chodzi..

niedawno mialem zadanie prezksztalcic tekst na czas das perfect
1."Heute ist martin Miller.Er schreibt eine stadt-Reportage für die Zeitung(..)
zrobilem to tak:
heute ist martin miller in hamburg.Er hat eine die Zeitung gesprochen.
2.Danach geht er in ein cafe.(...)
zrobilem to tak:
dabach er hat ein cafe gegagen

prosze o pomoc pilne
Perfect to jest co takie że mówisz np. Ich habe im November Geburtstag gehabt. Musisz mieć zawsze po osobie czasownik habe/hast/hat w spoczynku a jeżeli jest ruch to czasownik sein. Póżniej szyk zdania jest normalny z tym że czasownik zmieniasz w formę przeszłą. np.. essen ->gegessen, sein-> gewesen, verlieren->verloren. itp. napewno w książce masz formy Partizip wybranych czasowników. To właśnie te formy z ge... . rozumiesz? jak nie to pisz spróbuje pomóc :)
zapomniałam dodać że ten czasownik wystepuje zawsze na KOŃCU ZDANIA :)
aha ale teraz tak.. mam przeksztalcic tekst tak jak podalem w 1 poscie , czy moze byc w tych zdaniu np. heute , danach(potem) itp. ??

« 

Brak wkładu własnego