Wywiad z czytelnikiem

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Potrzebuję pomocy w przetłumaczeniu wywiadu. Niestety, z niemieckiego znam słownictwo, ze zdaniami jest znacznie gorzej. Nie musi być przetłumaczony cały wywiad. Może być to nawet fragmencik. Będę wdzięczna.

P: Witam! Słuchacie Radia 4. Dziś moim gościem w cyklu "Lubię czytać" jest Anna Kok, nastoletnia czytelniczka.
A: Dzień dobry. Tak, kocham czytać. Moimi ulubionymi książkami są thrillery medyczne. Lubię zwłaszcza powieści Robina Cooka.
P: Co czytasz poza thrillerami?
A: Ostatnio nic. Po prostu nie mam czasu. Ale jakiś czas temu przeczytałam "PS.KochamCię". Wzruszająca książka. Sięgam też od czasu do czasu po lekkie książki.
P: Czytasz czasopisma? Jakie?
A: Tak czytam. Głównie młodzieżowe: „Twsit”, „Dziewczyna”, „Victor Gimnazjalista”.
P: Jak często sięgasz po książkę?
A: Codziennie, oczywiście! Nie mogę żyć bez czytania, to jest dla mnie tak ważne jak oddychanie.
P: Jakiego polskiego autora lubisz?
A: Lubię Rafała Kosika. Napisał on serie książek „Felix, Net i Nika”
P: Jakich autorów zagranicznych polecasz?
A: Robina Cooka, Paula Coelho, a także Meg Cabot.
P: Serdecznie dziękuję za wywiad. Do widzenia.
A: Ja również dziękuję.
P: Hallo, sie hören die Radio 4. Heute meinen Gast in dem Zyklus " Ich mag lesen" ist Anna Kok, eine teenager leserin.
A. Guten Tag. Ja, ich liebe lesen. Meine liebliengsten Bücher sind die medizinische Romane. Ich mag besonders die Romane Robin Cook.
P: Was liest du außer Romane?
A: Letztnes nichts. Einfach habe ich keine Zeit. Aber neulich habe ich "Ps.Ich liebe Dich" gelesen. das ist sehr rührende Buch. Manchmal lese ich auch "leichte" Bücher.
P: Liest du Zeitschriften? Welche?
A: Ja, ich lese. Haup jugendlicher: "Twist", "Girl", "Victor Gymnasialist"
P: Wie oft liest du Buch?
A: Täglich, selbstverständlich! Ich kann nich ohne lesen leben, das ist für mich so wichtig, wie atmen.
B: Wer ist deine beliebter, polnischer Autor?
A: Ichmag Rafal Kosik. Er hat eine Serie der Bücher "Felix, Net und Nika" geschrieben.
P: Welchen ausländische Autoren empfiehlst du?
A: Robin Cook, Paul Coelho und auch Meg Cabot.
B: Vielen Dank für Interview. Aufwiedersehen.
A: Ich danke auch.
Dziękuję bardzo :)

Hmm.... tylko tak wkleiłam to do Worda przeprogramowałam na niemiecki i podkreśla mi to, co jest kursywą zaznaczone:

P: Hallo, sie hören die Radio 4. Heute meinen Gast in dem Zyklus "
Ich mag lesen" ist Anna Kok, eine teenager[sugestia z dużej] leserin[z dużej lub Lesering].
A. Guten Tag. Ja, ich liebe lesen. Meine liebliengsten [brak sugestii poprawy] Bücher sind die medizinische Romane. Ich mag besonders die Romane Robin Cook.
P: Was liest du außer Romane?
A: Letztnes[Letztens; Letztes; Letzen] nichts. Einfach habe ich keine Zeit. Aber neulich habe ich
"Ps.Ich liebe Dich" gelesen. das ist sehr rührende Buch. Manchmal lese
ich auch "leichte" Bücher.
P: Liest du Zeitschriften? Welche?
A: Ja, ich lese. Haup[Haupt; Häupl] jugendlicher: "Twist", "Girl", "Victor
Gymnasialist"
P: Wie oft liest du Buch?
A: Täglich, selbstverständlich! Ich kann nich[tu ma być nicht zapewne :)] ohne lesen leben, das
ist für mich so wichtig, wie atmen.
B: Wer ist deine beliebter, polnischer Autor?
A: Ich mag Rafal Kosik. Er hat eine Serie der Bücher "Felix, Net und
Nika" geschrieben.
P: Welchen ausländische Autoren empfiehlst du?
A: Robin Cook, Paul Coelho und auch Meg Cabot.
B: Vielen Dank für Interview. Auf wiedersehen.
A: Ich danke auch.

Mógłby ktoś wytłumaczyć, które właściwie?
Word Ci nie "powie", że tekst zawiera też błędy gramatyczne.
I tak plus punkt dla Ciebie, że wkleiłaś tekst do Worda ;)
przy całym Twoim lenistwie, to i tak dużo :)
A mogłabym prosić o wskazanie tych błędów?

»

Pomoc językowa