BARDZO PROSZE O POMOC W PRZEŁUMACZENIU RECENZJI KSIĄŻKI ' ŻYCIE PI '
Chłopiec, tygrys bengalski i bezkresne wody Oceanu Spokojnego - tak można w kilku słowach opisać fabułę najnowszej książki Yanna Martela ?Życie Pi?. Słyszałam wiele pozytywnych opinii na temat tej powieści, dlatego chciałam sama sprawdzić, czy naprawdę jest bardzo dobra.
Bohaterem jest szesnastoletni chłopak, mieszkanie Puttuczczeri - niewielkiego miasta na południu Indii. Jego ojciec, przez wiele lat właściciel ogrodu zoologicznego, postanawia sprzedać swoje zwierzęta i wraz ze swoją rodziną osiąść w Toronto. Podróż ludzi i zwierząt kończy się tragicznie. Wkrótce po wypłynięciu z portu stary statek tonie na Pacyfiku. Jedyną osobą, której udało się znaleźć schronienie w szalupie ratunkowej, jest Pi Patel. Jedyną osobą, ale nie jedyną żywą istotą. Bowiem oprócz niego w łodzi znalazły się również zebra, hiena, orangutan oraz tygrys bengalski. Po zaledwie kilku dniach jedynymi pasażerami łodzi zostają Pi i ?dziki kot?. Chłopiec jest ?skazany? na towarzystwo tego wielkiego drapieżnika. Nie ma dnia, żeby nie przestał myśleć o tym, że w każdej chwili może paść ofiarą wygłodniałego tygrysa. A jednak tak się nie stało - przetrwali ze sobą 227 dni, przeżywając ze sobą ?wzloty i upadki?.
Książka jest pełna teologicznych i filozoficznych rozważań. Jest to fantastyczna powieść, która się czyta jednym tchem - zaskakująca, inteligentna, filozoficzna, ale nie nudna. Ten nierzeczywisty opis wydarzeń wraz z zoologicznymi ciekawostkami i anegdotami, jest zabiegiem celowym. ?Życie Pi? jest alegoryczną opowieścią o odnajdywaniu porządku we wszystkim, co człowieka otacza. Uczy nas i ukazuje, jak stawić czoło przeciwnościom, które przecież nieustannie. Pi Patel zmaga się ze strachem i niepewnością - na pewno każdy z nas doświadczył tego osobiście.
Ta powieść na zawsze utknie mi w pamięci. Gdy zabraknie mi siły i chęci do walki o życie, szczęście i marzenia, na pewno sięgnę po ?Życie Pi?. Pi nigdy nie zwątpił w porządek praw natury ani w obecność Boga. Właśnie ta wiara i nieograniczona wola życia jest dla czytelnika najbardziej fascynująca.
Z GÓRY DZIĘKUJE ;**