Proszę o pomoc w napisaniu życiorysu mojej babci. Muszę napisac to na czwartek, czyli z dwa dni i niestety jestem "bardzo" poczatkująca jesli chodzi o niemiecki, ale na prawde to dla mnie ważne, więc bardzo proszę o przetłumaczenie mi na niemiecki tego tekstu:
Moja babia urodzila się w 1935 roku w Batorzu. Wychowywała sie w niewielkiej miejscowości razem ze swoim rodzeństwem - dwiema siostrami. Kiedy skończyła sześć lat rozpoczeła naukę w szkole podstawowej również w Batorzu. Jej dzieciństwo nie bylo beztroskie, gdyż trwała wtedy wojna. Kiedy ukończyła szkołę podstawową pracowala razem z rodzicami we własnym gospodarstwie. Kilka lat poźniej poznala swojego przyszlego męża, za którego wyszła za mąż niedługo potem. Niestety jej szczeście nie trwało dlugo, gdyż rok po slubie zmarł jej ojciec, który zachorowal na raka, dwa lata poźniej matka, którą również dotknęła ta choroba. Jednak niedługo potem urodzil sie jej syn i kilka lat poźniej córka. Niedługo po urodzeniu córki babcia cieżko zachorowała i przeszla skomplikowana operację a nastepnie rehabilitację i udało jej sie pokonać chorobe i potem mogla sie juz w pelni poswiecic wychowywaniu dzieci a nastepnie wnuków. Obecnie jest okazem zdrowia jak na swoje lata i mam nadzieję, że bedzie tak jak najdłuzej.