Pomoc w tłumaczeniu prostego wywiadu.

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Sporą część mam już przetłumaczoną ale prosiłbym o pomoc szczególnie z czasem przeszłym. Gdyby ktoś pokusił się o próbę przetłumaczenia całości - byłbym bardzo wdzięczny. Oczywiście zamiast 'ksiądz' wymagana jest forma grzecznościowa per 'Pan'.
Pozdrawiam

Wywiad z księdzem .... Katechetą naszego liceum.

Skąd Ksiądz pochodzi?
Z Piastowa koło Warszawy.
Długo Ksiądz mieszkał w Piastowie?
Od urodzenia aż do czasów seminaryjnych. A teraz bywam tam od czasu do czasu.
Czy lubi Ksiądz swoje rodzinne strony?
Lubię. Jest to związane z moim dzieciństwem. Ale samo miasto nie jest ciekawe. To bardziej sypialnia Ursusa.
Czy jest takie miejsce gdzie chciałby Ksiądz szczególnie pojechać?
Szczególnie to nie. Wszędzie lubię jeździć.
Ma Ksiądz jakieś hobby?
Mam, ale nie zdradzę jakie.
W takim razie, co Ksiądz robi w czasie wolnym od szkoły?
Poza tym, że pracuje w parafii to też czasem spotykam się z ludźmi. Ale w większości wykorzystuje go na moje zaległe prace , które muszę wykonać oraz odpoczywam.
Czy uprawia Ksiądz jakiś sport?
Jeżdżę na rowerze.
Czy był taki moment w Księdza życiu, który ksiądz będzie pamiętał przez całe życie?
Na pewno moment święceń kapłańskich. Ale też wiele, wiele innych. Np. sylwester w Głoskowie.
Jaki jest księdza ulubiony zespół muzyczny, książka i film?
Zespół – nie mam. Lubię słuchać wielu utworów. Co do filmów to lubię filmy akcji. Czasem dla odstresowania jakiś horror obejrzę. Książka? Przygodowe.
Dziękujemy bardzo za wywiad.
Bardzo mi miło.
#Skąd Ksiądz pochodzi? - Woher kommen Sie?
#Z Piastowa koło Warszawy. - Aus Piastów, nähe von Warschau.
#Długo Ksiądz mieszkał w Piastowie? - Haben Sie lange gewohnen in Pastów?
#Od urodzenia aż do czasów seminaryjnych. A teraz bywam tam od czasu do czasu. - |||brak pomysłu|||
#Czy lubi Ksiądz swoje rodzinne strony? - Mögen Sie Ihre Familien-Seiten?
#Lubię. Jest to związane z moim dzieciństwem. Ale samo miasto nie jest ciekawe. To bardziej sypialnia Ursusa. - Ja, ich mag. Es ist gebundet aus meiner Kindheit. Aber Stadt ist nicht interessant.
#Czy jest takie miejsce gdzie chciałby Ksiądz szczególnie pojechać? - Gibt es Stätte, wo möchten Sie besonders gehen?
#Szczególnie to nie. Wszędzie lubię jeździć. - Nein. Ich mag überall fahren.
#Ma Ksiądz jakieś hobby? - Haben Sie ein Hobby?
#Mam, ale nie zdradzę jakie. - Ich habe, aber |||problem z przetłumaczeniem 'zdradzę' - verraten?|||
#W takim razie, co Ksiądz robi w czasie wolnym od szkoły? - In diesem Fall was bedeuten Sie in Freizeit?
#Poza tym, że pracuje w parafii to też czasem spotykam się z ludźmi. - Ansonsten dass arbeite Ich in Kirchengemeinde, treffe ich mit andere Menschen.
#Ale w większości wykorzystuje go na moje zaległe prace, które muszę wykonać oraz odpoczywam. - Aber äußerst wende ich ihn für überfällig Arbeiten ven und ich resten.
#Czy uprawia Ksiądz jakiś sport? - Treiben Sie Sport?
#Jeżdżę na rowerze. - Ich fahre Rad.
#Czy był taki moment w Księdza życiu, który ksiądz będzie pamiętał przez całe życie? - Gab es ein Moment, ||| i tu poprosiłbym o pomoc bo nie mam pojęcia jak skonstruować to zdanie|||
#Na pewno moment święceń kapłańskich. Ale też wiele, wiele innych. Np. sylwester w Głoskowie. - Sicher Weihe ||für czy może auf?|| Priester.
#Jaki jest księdza ulubiony zespół muzyczny, książka i film? - Was ist Ihre Lieblingsband, Buch und Film?
#Zespół - nie mam. Lubię słuchać wielu utworów. Co do filmów to lubię filmy akcji. Czasem dla odstresowania jakiś horror obejrzę. Książka? Przygodowe. - Ich habe kein Lieblingsband. Ich mag diverse Songs hören. Buch? Abenteuerlich.
#Dziękujemy bardzo za wywiad. - Vielen Dank für Interview.

Prosiłbym bardzo o sprawdzenie tego co udało mi się przetłumaczyć i pomoc w kwestiach, których nie udało mi się rozwikłać.
Z góry dziękuje.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia