Tłumaczenie o turystyce Szwajcarii

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Stare Miasto, Berno.
Romantyczna stolica konfederacji, założona w 1191 roku za największą swoją atrakcję uważa zwartą zabudowę centrum z arkadami ciągnącymi się łącznie przez 6 kilometrów i licznymi fontannami przyozdobionymi figurami.

Jungfrau - Aletsch - Bietschhorn.
Bogactwo tego wyjątkowego krajobrazu, na który składają się lód, skały, alpejskie kwiaty i lasy można odkrywać przechodząc w poprzek lodowca, który ze swoimi 23 kilometrami jest największą lodową rzeką w Alpach.

Monte San Giorgio, Ticino.
Góra Saurian o kształcie zbliżonym do piramidy wznosi się na południowym brzegu Jeziora Lugano. Tutaj odkryto tysiące szkieletów tych oceanicznych jaszczurów.

Klasztor Św. Jana, Müstair.
Müstair zawdzięcza swoje powstanie Karolowi Wielkiemu. Mieszkające tutaj zakonnice zezwoliły na zwiedzanie dzwonnicy. Nowe, przyklasztorne muzeum jest świadectwem bogatej, miejscowej kultury.

Biblioteka w opactwie St. Galla.
W tym miejscu znajdziemy 150 tys. książek i 202 tys. oryginalnych rękopisów, a także mumię liczącą 2700 lat. To najpiękniejsza świecka sala wybudowana w Szwajcarii w stylu rokoko.

Winnice Lavaux, Region Jeziora Genewskiego
Winnice Lavaux rozciagąjące się nad brzegiem Jeziora Genewskiego pomiędzy Lozanną i Vevey zostały 28 czerwca 2007 roku wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Ten niepowtarzalny krajobraz został stworzony przez człowieka.

Ballenberg, k. Interlaken.
Ponad 90, wiekowych zabudowań z całej Szwajcarii, 250 zwierząt gospodarskich, ogród jak sprzed lat, pola, pokazy tradycyjnego rzemiosła i wiele specjalnych wydarzeń stwarza klimat wiejskiego życia sprzed lat. Ballenberg w rzeczywistości jest wyjątkowy.

Zamek Chillon, Montreux.
Najważniejszym punktem podróży wokół Jeziora Genewskiego i jedną z największych atrakcji, które warto zobaczyć podczas podróży po Szwajcarii jest XIII-wieczny zamek Chillon. Ten jeden z najlepiej zachowanych średniowiecznych zamków w Europie znajduje się jedynie 3 km od Montreux.

Kopalnia soli, Bex.
Wjazd korytarzami prowadzącymi w głąb Ziemi jest absolutnie fascynujący! Kopalnia soli w Bex wyjaśnia historię sposobów eksploatacji soli od 1684 roku, czyli od odkrycia pierwszego pokładu.

Zamek w Aigle.
Położony w sercu Chablais Vaudois, w otoczeniu winnic wznosi się majestatyczny zamek Aigle. Zbudowali go w XII wieku Sabaudczycy, a od 1475 roku jest własnością rządu kantonu berneńskiego. Dzisiaj jest ostoją wina i winnic z muzeami i salą jadalną. W muzeum przedstawiona jest ponad 1500-letnia historia wina, winnic i wywodzących się od nich profesji.

Miniatura Szwajcarii, Melide.
Swissminiatur została otwarta w 1959 roku. Wewnątrz można znaleźć ponad 120 modeli reprezentujących domy patrycjuszy, zamki, katedry i inne budynki całej Szwajcarii. Dla fanów kolei przygotowano model miniaturowej kolejki o długości torów 3500 m z 18 pociągami, funikularami, kolejkami linowymi i innymi pojazdami znajdującymi się stale w ruchu.

Chodzi mi o przetłumaczenie z polskiego na niemiecki. Wiem, że słyszeliście to już z milion razy, ale mam to na jutro. Przetłumaczyłam część, ale się nie wyrobię i nie mam takiej wiedzy (uczę się niemca tylko 3 lata). Mam zrobić plakat dwujęzyczny, więc muszę to mieć w obu językach. Wielkie dzięki za przetłumaczenie choćby paru obiektów :*

« 

Brak wkładu własnego