WItam serdecznie, mam problem z przetłumaczeniem paru zdań na język niemiecki, w ogole nie rozumiem tego jezyka, a w słowniku zazwyczaj jest kilka tłumaczeń danego słowa i nie wiem które akrurat byłoby poprawne.
BŁAGAM O POMOC!
Zdanie nr 1: Dziesięć rzeczy, które warto zobaczyć.
Zdanie nr 2: To liceum, to najstarsza szkoła w naszym mieście, tutaj chodziłem do szkoły przez 3 lata i nie żałuje tych chwil.
Zdanie nr 3: Park, to drugie z kolei miejsce warte odwedzenia, ludzie przychodzą tutaj, by zebrać myśli, zrelaksować się i zapomniec o problemach. Latem można tutaj pograć w tenisa a zima pojeździć na łyżwach.
Zdanie nr 4: A oto i nasze piotrkowskie lotnisko, mozna tutaj polatać samolotem lub skoczyć ze spadochronem.
Zdanie nr 5: A oto piotrkowski bugaj, wspaniałe miejsce w którym w upalne dni, można popływać rowerem wodnym, lub też połowić ryby.
Zdanie nr 6: Cmentarz żydowski, to jedno z najbardziej zapomnianych miejsc naszego miasta, przedwoją ludność żydowska stanowiła spory procent mieszkańców piotrkowa, jednak po wojnie wszystko się zmieniło i obecnie to miejsce jest opustoszałe i nikt już o nim nie pamięta.
Zdanie nr 7: A oto, amfiteatr, kolejne miejsce warte odwiedzania, latem odbywają się tutaj różne ciekawe koncerty i wydarzenia, ale najciekawiej jest tutaj, kiedy są juwenalia bo zbiera się tu cała piotrkowsa młodzież wspólnie bawiąc się i spędzając razem czas.
Zdanie nr 8: Rynek, to reprezentacyjna część naszego miasta, odbywają się tutaj różne ciekawe wydarzenia, w ciągu dnia, jest tu dosyć spokojnie a wieczorem, rynek jest miejscem spotkań toważyskich.
Zdnia nr 9: Piotrkowski zamek, pełni obecnie funkcje muzeum, warto tutaj zajrzeć od czasu do czasu, gdyż zdarzają się tu ciekawe wystawy.
Zdanie nr 10: PIotrkowski dworzec jest bardzo interesującym miejscem, głownie dlatego, że czas zatrzymał sie tutaj 25 lat temu, od tego mometu nic sie tutaj nie zmieniło.
Zdanie nr 11: A oto jałowiec, niezwykły napój produkowany z owoców jałowca, jego unikalny smak sprawia, że jest to najlepszy napój w piotrkowie.
Prosze serdecznie o pomoc, jest to dla mnie niezwykle waże, pozdrawiam.