Matura Ustna

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

1W czasie wakacji chcesz zatrudnic sie do pracy na poczcie w Bad Nauheim jako listonisz .Rozmawiasz z naczelnikiem tej instytucji.
-poinformuj go o podobnym doswiadczeniu z pracy w polsce
-przedstaw swoje zalety
-dowiedz sie , w jakich dniach i godzinach wykonywałabys tę pracę

2
W drodze powrotnej z Norymbergi , gdzie spedziłas rok , pracujac jako au pair , zatrzymałas sie u swojej niemieckiej kolezanki w Lipsku W rozmowie z nia:
-przedstaw jakie maialas obowiazki
-opowiedz jak spedzilas wolny czas
-podsumuj jakie doswiadczenia zebraas w czasie roku spedzonego w Niemczech
3
Pracujesz jako kelnerka w barze w Niemczech . W rozmowie z Szefem:
-popros o jeden dzien dodatkowy w tygodniu
-nie zgodz sie z argumentami odmowy , podajac uzasadnienie
-zaproponuj kompromisowe rozwiazanie

...i co teraz?
Posiłabym o pomoc..Nie chodzi mi o odwalenie całej roboty . Pretłumaczenie najcięzszych zdan , jak np, Nie gdzam się z panią , aczkolwiek uważam ,ze dodatkowy dziń w pracy mi sie nalezy. Nie mam pojęcia jak szyk zdania tutaj bedzie wyglądał /;p
Cytat: dollcee
Posiłabym o pomoc..Nie chodzi mi o odwalenie całej roboty . Pretłumaczenie najcięzszych zdan , jak np, Nie gdzam się z panią , aczkolwiek uważam ,ze dodatkowy dziń w pracy mi sie nalezy. Nie mam pojęcia jak szyk zdania tutaj bedzie wyglądał /;p

Najważniejsze - nie śpiesz się podczas pisania. Tych twoich zdań, niestety, tutaj nie widać, więc nie widzę powodu do jakiejkolwiek akcji. Staraj się nie używać zwrotów typu "aczkolwiek", bo to jest zbyt nadęte. Twoje zadania są jeszcze nie na tym poziomie. Napisz prosto. Zwarcie. I wyraziście w treści. Będzie ci na pewno łatwiej.
btw.
http://de.pons.eu/dict/search/results/?q=aczkolwiek&in=&kbd=pl&l=depl
http://www.bryk.pl/teksty/liceum/j%C4%99zyki/niemiecki/