Witam! Zwracam sie do Was z pomocą o przetłumaczenie kilku zdań na język niemiecki ponieważ mam troche zaległości a czas goni (jutro mam krótką prezentacje) Ponizej zamieszczam tekst. Chodzi mi o jak najprostsze tłumaczenie, z góry dziękuje!!
Chciałbym zaprezentować firmę Volkswagen AG. Volkswagen AG został założony w roku 1934 przez Ferdinanda Porsche. Na początku firma odpowiedziała na żądania Hitlera który potrzebował taniego, rodzinnego samochodu aby odciążyć kolej. Tak powstał pierwszy model Volkswagen Garbus. W 1938 roku ruszyła produkcja seryjna na potrzeby armii III Rzeszy. Siedziba firmy mieści się w Wolfsburgu a prezesem jest Martin Winterkorn . Oprócz Volkswagena firma zrzesza takie marki jak Seat, Audi Skoda Bugatti Scania MAN Lamborghini Porsche Bentley oraz NSU. Jej produkty to głównie samochody i silniki. Jak już wspomnialem pierwszym samochodem Volkswagena był Volkswagen Garbus, inne słynne modele to Volkswagen Golf, Volkswagen Polo i Volkswagen Passat. Firma ma swoje fabryki w wielu krajach, najwieksze z nich to fabryki w Niemczech, Chinach, Indiach, Rosji, Brazilii, Portugalii, Argentynie Hiszpanii i Meksyku, 3 fabryki znajdują się także z Polsce . Firma zatrudnia 368.500 pracowników . Jej obrót na rok 2010 wynosił 126,9 mld EUR , a całkowity dochód 6,8 mld EUR. Volkswagen jest jednym z najchętniej kupowanych samochodów na świecie, a w Europie jest liderem w liczbie sprzedawanych sztuk. Poza samochodami i silnikami Volkswagen zajmuje się również bankowościa.