Błagam! :-( Pomocy:-( WAŻNE :-(

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Czy mógłby mi ktoś pomóc przetłumaczyć te zdania według tego wzoru? Będę bardzo wdzięczna :-(
Wenn Rottkappchen keinen Wolf im Wald traefe, wUrde es seine Oma besuchen.

1. Kiedy kopciuszek ucieka z balu gubi pantofelek
2. Kiedy macocha i przyrodnie siostry jadą na bal u księca, zostawiają kopciuszka w domu.
3. Kiedy wilk zjadł babcię przebrał się za nią i chciał zjeść także czerwonego kapturka.
4. Kiedy Czerwony Kapturek udaje się do Babci z lekarstwami i smakołykami spotyka wilka, który go wyprzedza i pierwszy dociera do chatki Babci.
a to ma być w czasie przeszłym????
przykład jest w Konjunktivie a te twoje zdania juz nie wiec jak ma byc w koncu?
A co to znaczy? Czy ktoś może mi to wytłumaczyć. Zdania wymyślałam sama, a powinno być według przykładu :-(
konjunktiv to jeden z tryb ów przypuszczających. przykłąd jest nie tylko w konjunktivie, ale również w prostszym trybie przypuszczającym
tak jak masz w przykładzie
Wenn Rottkappchen keinen Wolf im Wald traefe, wUrde es seine Oma besuchen. Gdyby czerwony Kapturek nie spotkał wilka w lesie, odwiedziłby babcię.

Te zdania które napisałaś nie są w trybie przypuszczającym.
np. Gdyby Kopciuszek nie pojechał na bal, nie spotkałby księcia.
A czy te zdania będą dobre? Mógłby je ktoś napisać zgodnie ze wzorem? Bardzo proszę :-(

1. Gdyby Kopciuszek nie pojechał na bal, nie spotkałby księcia.
2. Gdyby nie wróżka, która dostarcza stroje i karocę kopciuszek nie mógłby pojechać na bal.
3. Gdyby do domku Babci nie przyszedł gajowy (myśliwy), babcia i czerwony kapturek zostały by w brzuchu wilka.
4. Gdyby Kopciuszek nie zgubił pantofelka, książę nie mógłby jej odnaleźć.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego