Zaimki Dzierżawcze i Zaimki osobowe

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

jutro mam wazny sprawdzian z zaimkow dzierżawczych i osobowych, próbowalem sie tego nauczyc jednak nie do konca mi to wychodzi bo mój podręcznik nie jest zbyt uzyteczny i w tlumaczeniu ogranicza sie tylko do tabelki akk. dativ mich mir meiner mein itp. natomiast nie wiem jak uzyc tego w zdaniach kiedy stosowac meiner kiedy meine czy mir i mich np zdanie : Der Nikolaus hat ... immer sehr streng angeschaut. (ich) albo np Das Essen schmeckt mir gut. Schmeck ... ... ... auch ...? czy musze umiec przetlumaczyc na polski kazde zdanie w calosci zeby zastosowac ktorys z zaimkow? Jezeli potrafilby mi ktos to wytlumaczyc będe wdzięczny..
tu jest
http://docent.ehsal.be/vakken/duits/help/hs168.htm

oczywiscie ze trzeba wiedziec co to zdanie oznacza aby wiedziec tkory jest ten wlasciwy
dzięki, z tym że niemieckiego ucze sie dopiero od roku, ciezko mi przetlumaczyc niektore zdania. tym bardziej że mój nauczyciel na sprawdzianach daje w zdaniach sporo słówek ktorych z nim nie przerabialismy
musisz znać znaczenie czasownika inaczej nie da rady

np. Er hilft mir . On pomaga(komu?)mi - uzywasz zaimka w celowniku.
Ich sehe euch. Widzę (kogo?) was - zaimek w bierniku.

tak samo z dzierżawczymi:

Ich frage meinen Lehrer. - Pytam (kogo?)mojego nauczyciela.
Er gibt seiner Freundin ein Buch. - on daje (komu?)swojej dziewczynie książkę.
Das ist das Auto meines Vaters. To jest samochód (czyj?) mojego ojca. - Genitiv
dzięki wielkie, z prostymi czasownikami w takim razie sobie poradze gorzej z tymi trudniejszymi ktorych nie znam, nie jestem w stanie nauczyc sie wszystkich slowek ktore pierwszy raz widze ale dzieki za pomoc mimo wszystko;)
musisz wiec rozpracowywac zdania na podstawie pozostałych słówek , szukac sensu, czasem trzeba na domysł:)
ok będe kombinował :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa