Bardzo prosze o pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Witam serdecznie. Mam wielka prosbe o przetlumaczenie mi kilku zdan na jezyk niemiecki:

!. Twoje buty stoja na podlodze.
2. Regal stoi przy oknie.
3. Ksiazki leza obok lampy.
4. Fotel stoi pomiedzy stolem i krzeslem.
5. Szafa z ubraniami stoi w rogu.
6. Zaslona wisi w oknie.
7. Krzesla stoja przy stole.

W sobote mam miec zaliczenie z opisu pokoju a to sa tylko przykladowe zdania z ostatniego kolosa. Jezeli macie jakies materialy, badz strony ktore moga mi pomoc w zrozumieniu gramatyki zaimkow,przyimkow itp. uzytych w tych zdaniach to bardzo byl bym wdzieczny. Niemieckiego wogole nie umiem bo nigdy sie nie uczylem. Obecne studia wymagaja jednak znac podstawy tego jezyka wiec sie tutaj zarejestrowalem i szukam pomocy :)

p.s. prosze o linki do podstaw gramatyki, ktore pomoga mi samemu tworzyc zdania opisowe pokoju.

Z gory dziekuje.
http://niemiecki.nauka.pl/index.php/id=index/dept=53/cath=225/news=574/view=1
na tej stronce masz podzielone przyimki ze względu na przypadek z jakim się łączą...wybierz sobie te bardziej przydatne i poprostu się ich naucz
1. Deine Schuhe stehen auf dem Fußboden. Twoje buty stoja na podlodze.
2. Das Regal steht am (an+dem) Fenster. Regal stoi przy oknie.
3. Die Bücher liegen neben der Lampe.Ksiazki leza obok lampy.
4. Der Sessel steht zwischen dem Tisch und dem Stuhl.Fotel stoi pomiedzy stolem i krzeslem.
5. Der Kleidungschrank steht in der Ecke.Szafa z ubraniami stoi w rogu.
6. Der Vorhang hängt im Fenster. Zaslona wisi w oknie.
7. Die Stühle stehen am (an+dem) Tisch.Krzesla stoja przy stole.
Dziekuje.

Kiedy sie pisze steh a kiedy stehen? Prosze o wyjasnienia schematu gramatyki badz o link do strony do jakich podmiotow sie dodaje jakie koncowki do czasownikow.
stehen to Infinitiv czyli bezokolicznik
steh to tryb rozkazujacy w 2 osobie l.poj czyli Imperativ
Dzieki ale to mi do niczego nie potrzebne.

Chcialbym schemat do jakiej osoby jakie koncowki do czasownikow. NP. w jezyku ang. jest he,she,it > does (+s), I, you , they >do. W niemieckim mysle jest podobnie.

Praktycznie poprosze a nie definicyjnie:)
CZAS TERAŹNIEJSZY odmiana czasow. regularnych na przykładzie wohnen (mieszkać):
l.poj
ich wohn + e
du wohn + st
er,sie,es wohn + t
l.mn
wir wohn + en
ihr wohn + t
sie wohn + en
Sie(pani,pan) wohn + en

CZASOWNIKI MODALNE!!! müssen(musieć), können(móc,umieć), dürfen(mieć pozwolenie), sollen(mieć powinność), wollen(chcieć), mögen(lubić)

ich muss kann darf soll will mag
du musst kannst darfst sollst willst magst
er/sie/es muss kann darf soll will mag
wir müssen können dürfen sollen wollen mögen
ihr müsst könnt dürft sollt wollt mögt
sie/Sie müssen können dürfen sollen wollen mögen
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego