Zentral Abschluss Prüfung

Temat przeniesiony do archwium.
To jest bardziej prosba dla tych co mieszkaja w Niemczech. Po raz pierwszy ma problem ze szkola. Rok temu przyjechalam do Niemiec z nikla znajomoscia tego jezyka. W mojej szkole sa 2 specjalne klasy, w ktorych obcokrajowcy ucza sie niemieckiego. Przerobilam dwie klasy w jeden rok (zakonczona srednia 1,6) i jestem w dziesiatej klasie, gdzie tak latwo nie jest. Wciaz mam problemy z niemieckim. Mam dosc maly zasob slow jak na 10 klase. Oczywiscie, ucze sie z tej strony slowek, ale mam lekkiego stracha. Poniewaz ten rok jest decydujacy. Bardzo chcialabym pojsc na Oberstufe, z 9 klasy dali mi nawet przypuszczalny Abschluss FORQ, ale boje sie egzaminu na koniec roku, ktory bede pisac w maju - Zentral Abschluss Prüfung. Bede pisac z niemieckiego i z matmy. Z matma raczej problemu nie bedzie. Martwie sie o niemiecki. Na egzaminie nie bedzie mi wolno uzyc slownika, nie bedzie tez ich obchodzic jak dlugo jestem w Niemczech. Wiem, ze mam na to jeszcze duzo czasu, ale szybko sie przekonalam, ze to "duzo czasu" bardzo szybko zlatuje. Nie chcialabym nie zdac tego egzaminu z powodu kiepskiej znajomosci niemieckiego. Czy jest cos jeszcze co moge zrobic oprocz nauki slowek z tej strony? Jesli nie to przynajmniej prosilabym o jakis sposob na zachowanie spokoju. Z gory dziekuje ;D
Do maja jest jeszcze trochę czasu. Idź do Goethe-Institut na kurs przygotowujący do ZOP (jeśli uznasz, że to za trudny egzamin, to wybierz ZMP, ale przy tym stopniu trudności to raczej odradzam ZMP). Rób wszystkie ćwiczenia z gramatyki Dreyera/Schmitta (możesz pobrać na 4shared.com). Słówek ucz się najlepiej na zwykłych papierowych fiszkach, które samodzielnie wykonasz (przy samodzielnie wykonanych jest najwyższy przyrost wiedzy). Jeśli w Twoim pobliżu nie ma Goethe-Institut, to możesz też iść do VHS, ale musisz wybrać kurs z poziomu minumum C1 (C2 byłoby lepsze, ale nie wiem, czy VHS takie coś prowadzi). Są przecież jeszcze prywatne niemieckie szkoły językowe, które się tym też zajmują. Możesz też robić zadania do DSH - są idealne przed ZAP.

Zadanka do ZAP dla NRW są na stronie:

http://www.learn-line.nrw.de/angebote/pruefungen10/gesamt.html

poziom wyraźnie C2, więc ZOP byłoby bardzo na miejscu. Ustny jest jednak bardzo specyficzny i nieźle by było wziąć jakieś korki u prawdziwego niemieckiego germanisty (nie Deutsch als Fremdsprache, tylko Deutsch als Muttersprache / Deutsch als Zweitsprache). ZOP można chyba zdawać od 16 roku życia, więc w przyszłym roku nie będzie problemu (zakładam, że masz aktualnie ok. 15 lat).
Ja doradzlabym - zeby wykozystac w praktyce to o czym mowi Tibor - kontakt z zywym niemieckim. SPONTANICZNE ROZMOWY Z NIEMCAMI!!!

Poza tym DEUTSCH als FREMDSPRACHE studiuja takze Niemcy i wlasnie kogos z tgo profilu bym polecala. Poniewaz tutaj specjalizacja jest uczenie obckrajowcow jezyka niemeickiego. Zwlaszcza ze jestes w Niemczech od roku i niemiecki nie jest dla ciebie ZWEITSPRACHE tylko FREMDSPRACHE.

Powodzenia!
Dzieki za wszystkie rady postaram sie z nich skorzystac. ;D

P.S. mam 16 lat

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie