DSD II 2009/2010

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |
Kto z Was pisał dzisiaj DSD? Jak wrażenia? Z czym mieliście trudności?
Pisała dziś ręka ma to dsd:D

Czytanie i pisanie łatwizna, słuchanie było okropne. Wszyscy byli źli z powodu słabej jakości nagrania. U mnie było lekko ponad 40 osób na auli i mieliśmy słuchanie z jednej wieży, która stała na stole. Echo się niosło i w sumie to nie wiem, mogę mieć błędy w słuchaniu i to całkiem sporo.

U nas dopiero w piątek lub poniedziałek będą odpowiedzi do czytania i słuchania.
Też pisałam... mam mieszane uczucia co do DSD. Słuchanie poszło mi średnio, 3 zadanie o wodzie było dość trudne. Trzeba było się dobrze wsłuchać ,żeby zaznaczyć dobrą odp. Leseverstehen nawet dobrze ,przynajmniej najlepiej ze wszystkich części. A co do pisania... Ogólnie temat był przyjemny i łatwy. Tylko, że zabrakło mi czasu na Eröterung, mogłam napisać o wiele lepiej niż obecnie jest. Za dużo czasu i wysiłku poświęciłam tekstowi i grafice, więc resztę pisałam szybko, żeby zdążyć. W każdym bądź razie mam nadzieję, że poszło mi dobrze... i,że załapie się na C1. Pozostaje tylko czekać na wyniki;)
Jaki był temat Eröterung i na ile słów, jeśli można waiedzieć??
a gdzie można znaleźć odpowiedzi do lese i hörverstehen? ;>
Rozprawka była o Leistungssport. Jeśli chodzi o egzamin pisemny to ta część nie składa się tylko z samej rozprawki. Do tego egzaminu dołączony jest tekst i grafika,które dotyczą oczywiście tego samego tematu. Po streszczeniu, porównaniu etc. podanych informacji w w tych źródłach, przechodzi się do rozprawki, następnie do własnego zdania ,kończąc na ogólnym zakończeniu pracy. Jeśli chodzi o słowa,to nas uczyli,że najlepiej450-500, ale nie wiem, jak to wyglądało w innych szkołach.
Liczba słow nie jest ograniczona. Po prostu ma się 5 stron, które można zapisać, choć zdarza się rzadko, że ktoś zapisze całe pięć stron. LV proste, HV dosyć trudne, a SK, no cóż..temat raczej dla płci męskiej, która bardziej się interesuje sportem, ale nie było to trudne- argumenty mogą być różnorakie, przechodząc od kwestii dopingu do życia rodzin sportowców.
mógłby ktoś dodać/przesłać odpowiedzi? w mojej szkole powiedzieli, że żadnych odpowiedzi nam nie ujawnią, bo nie mają do tego dostępu...
No, u mnie niestety też już nie dadzą odpowiedzi. Kiedy macie ustny egzamin? Ja mam w ten czwartek.
postaram u siebie w szkole powalczyć o odpowiedzi, jeśli zdobędę, to wrzucę ;)

moje wrażenia z egzaminu: LV dość łatwe, niczym nie zaskoczyło. Ostatnie zadanie w HV - wykład o wodzie był dość zawiły i wyobraźcie sobie, że dodatkowym utrudnieniem w mojej szkole była muzyka (konkretnie nirvana) puszczona z radiowęzła na jakąś chwilę ;) jeśli chodzi o SK, to norma. miałem do czynienia z bardziej skomplikowanymi tematami;> mimo że osobiście nie mam za dużo do powiedzenia o sporcie, a tym bardziej o leistungssporcie, to baaardzo się rozpisałem - całe5 stron zapisane ;D
ach, zapomniałbym dodać - u mnie w krakowie ustny jest dopiero w styczniu, w pierwszych dniach po sylwestrze;> jakie macie tematy prezentacji?

mój: Sprachaufenthalte im Land der Zielsprache: ein Aha-Erlebnis oder Zeitverschwendung? ;D
[wpis usunięty]
co do moich wrażeń do DSD to spoko, tylko HV było takie jak każdy w sumie pisze, poszło średnio ;) Schritfliche Kommunikation spoko, mógłbyć gorszy temat :) My mamy za 2 tyg ustne - w Poznaniu :D mój temat to " Bio-Produkte besser als herkömmlich Produzierte?" zobaczymy jak to pójdzie :)
a co do wyników, to mówili wam, że będziecie mieli w poniedziałek?
miał już ktoś z Was ustny egzamin? w mojej szkole zaczyna się we wtorek (15.12), a odpowiedzi do LV i HV niestety nie chcą nam podać. niech ktoś wrzuci tegoroczne tematy "chmurek", jeśli już jest po ustnym ;]
u mnie egzamin ustny też w styczniu.. Jeżeli udałoby się komuś zdobyć odpowiedzi do LV i HV to niech się dzieli ;D:D bo u mnie w szkole nie ma takiej możliwości.. :D
Ja miałem dzisiaj ustny. Bardzo łatwy był. Wylosowałem temat Überbevölkerung. Sądzę, że zdałem ustny na to C1.
a spróbowałbyś odtworzyć ten kolaż/ te chmurki, które miałeś przed sobą? Może także pytania?
Nie, to bez sensu - nie na tym polega zdawanie egzaminu!!
Dzisiaj mialam ustny egzamin. Dostalam temat "soziales Engagement" chmurki: -Bezahlung, -Egoismus und Altruismus, -Solidarität, -Erfahrungen (jakos tak), -Bildung der Persönlichkeit (chyba), -Zeitaufwand, -Hilfe für Selbsthilfe. Jest calkiem prawdopodobne, ze zestawy sie powtorza, bo mamy te same tematy, ktore mialo liceum w innym miescie. Bylo jeszcze Auslandspraktikum, ale nie mam chmurek do tego.
Ewentualnie można pisać do mnie: 3448302, wiadomo po co...
U mnie w klasie przed ustnymi krazylo cos takiego, moze Wam to pomoze ;) A jak jakies konkrety chcecie, to piszcie, bo do piatku bedziemy miec wszystkie chmurki.
1) Laerm
2) Auslandspraktikum (Unabhangigkeit, Kosten, interkulturelles Lernen, Sprache lernen, Fremdheit)
3) Uberbevolkerung (Ernahrung, Arbeitsplatze, Umwelt, medizinische Versorgung, Landflucht )
4) Extreme SPort (Gefahr , SpaB, Kosten fur die Gesellschaft, Korperliche Granzen, verschiiedene Sportarten)
5) Mehrsprachigkeit (Identitat Beruf Chancen, Reisen, Bildung )
6) Werbung (gospodarka,kreatywność, informacja o produkcie, kłamstwa)
7) Bionahrung (umwelt, politik, lebensstil, landwirtschaft, gesundheit )
8) Autofreie Staedte
9) Sozialle Engagement
Krążyło? Tzn. takie tematy mieli ludzie z Twojej klasy, tak? A z jakiego jesteś miasta?
Jest ze Szczecina, bo wiem kto robił taką listę...
Względnie Gryfino:P
To znaczy były takie tematy u niego w szkole czy nie? Skąd ta lista? Zastanawiam się, czy u mnie którys z nich się pojawi...
to widocznie wszedzie sa te same tematy... u mnie juz po ustnych i byly wlasnie takie jakie sa wyzej wymienione ;d
wiec jeżeli zagląda tu ktoś, kto miałby całą listę prawdopodobnych chmurek to niech się dzieli ;)
oluuuz, jeśli masz chmurki, bardzo o nie proszę!!
Jesli ktoś z Was ma choć część "chmurek", bardzo prosze się podzielić!

A wiecie, kiedy dokładnie mają przyjść wyniki?
Martyncjusz, daj nr GG, to Ci napisze, co pamietam
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa