ZMP czy ZOP

Temat przeniesiony do archwium.
MAM PYTANIE. Chcę w tym roku zapisać sie na egzamin (własnie na jeden z tych dwóch). Sama bede sie do niego przygotowała, bo szkoda mi pieniędzy na kurs przygotowujący. I myślę, że na poziomie ZMP poradziłabym sobie bez kursu. Mieszkałam kilka lat w Niemczech i mam stały kontakt z ludźmi z stamtąd. Mam pytanie: jakie książki najlepiej mnie do tego przygotują, jeśli chodzi o naukę samodzielną?
Czy jest moze osoba która jest w podobnej sytuacji tzn. uznała że na tyle umie niemca, że podchodziła do egzaminu bez kursu? i jak poszło?
Unterwegs auf die Zentrale Mittelstufenprüfung - Langenscheidt
ile i kiedy mieszkałaś w niemczech
?
Skonczylam kolegium jezykowe.Tez chcialabym zdawac jakis egzamin ale nie wiem czy powinnam zdawac mittelstufe czy oberstufe.Chce sie przygotowac sama nie mam kasy na kurs.Co doradzacie???
w niemczech mieszkałam 12 lat, a liceum ukończyłam w Polsce. dzięki za info..pozdr
w niemczech mieszkałam 12 lat. Przeprowadziłam sie do Polski w 1998. W zeszłym roku zdawałam mature ...w Polsce. Planuje studia w Hamburgu.
czyli mieszkasz w Polsce już 8 lat.... miałaś w międzyczasie jakiś regularny kontakt z językiem?
mam cały czas kontakt z tym językiem, bo mam tam rodzinę. Miałam niemiecki w liceum. I 2 razy do roku byłam w Hamburgu. Poza tym mam stały kontakt z Niemcami i z siostrą która tam mieszka.
w Kwietniu wyjeżdżam na studia do Niemiec. Takze narazie czeka mnie jednak egzamin DSH. Ale z tego co widzę to nie jest on wcale taki prosty.
Jeżeli przygotowujecie się do certyfikatu, albo po prostu chcecie lepiej mówić p o niemiecku, napiszcie do mnie. Mam książki w formacie .pdf oraz nagrania np Auf neuen Wegen, Ubungsgrammatik fur Fortgeschrittene, Das Oberstufnebuch, Zmp Training itp.
[email]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa