ZOP

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc!mam pytanie dotyczące egzaminu ZOP. Na czym polega właściwie część pt"Vortrag"?jak to wygląda w praktyce? Chcę zdawać Vortest na razie, zeby się sprawdzić, termin goni, a tu brak praktycznych informacji!!proszę o pomoc!!!!:) pozdrawiam
Ja zdaję ZOP za 3 tygodnie i też proszę -może ktoś już zdawał i napisze jakie są mniej więcej tematy w tym roku?
A VORTRAG polega na tym ,że przez ok.5-6 minut mówisz na zaproponowany pezez siebie temat. Ważne jest aby zmieścić się w czasie bo czasem po 5 minutach egzaminator przerywa wypowiedz, ważne aby powiedzieć dlaczego wybrałam ten temat czemu mnie zainteresował, rozwinąć i dać ładne zakończenie, podsumowanie. Maksa dostaje się jeśli są wszystkie te części a nie jeśli się mówi dłużej i bez zakończenia.
Pozdrawiam
juj
Właśnie zdałam ZOP na dobry! Było super!
Witaj! Mam DSD II i chciałbym dobrze zdac ZOP. Czy mozesz mi poradzic jakies ksiazki, materialy i ogolnie na czym nalezy sie skoncentrowac? Gratulacje za wysoko zdany egzamin!
gratuluje i zazdroszcze
;-)
Gratulacje! ciężko było???w którym mieście zdawaleś?chodziłeś na kursy przygotowywujące czy przygotowywałeś się sam?z jakich materiałów korzystałeś?jej, Juj, ale Ci dobrze!!!tez tak chce!!pozdrawiam:))
Zdałem ZOP w tym roku. Wiem sporo na ten temat i chętnie odpowiem na pytania zainteresowanych egzaminem. [gg]
Scherzkeks!!
Dein Wissen ist doch groesser.......
:-)
ja mam pytanie ile trzeba miec lat, zeby zdawac ZOP? i czy dlugo sie uczyliscie ogolnie niemieckiego?
trzeba miec 18. Nauka do ZOP - zalezy. Jedni moga go zdac po 3 latach nauki jezyka inni po 30 nie sa w stanie
18? kurcze...jak bede zdawac mature to bede miec 18 lat, a nie 19 i zeby skladac podanie na studia musze miec chyba ZOP, prawda? a ZMP od ilu lat można? chociaz to chyba tylko na niektorych uczelniach jest za;iczane...
Mam 17 lat i bez problemów podchodziłem do egzaminu ZOP w tym roku. Nie mogę doszukać się informacji na ten temat na stronie IG, ale można zdawać przed osiemnastką (na 100% w Łodzi, nie wiem czy to coś zmienia).
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe