DSD II - 4 - 5 grudnia - wrazenia

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, no i jak wrazenia po egzaminie?? Moim zdaniem ten egzamin był dośc prosty, tematy zadań otwartych nie przysporzyły mi kłopotów, jak i Leseverstehen, Horverstehen no i Grammatik-W

Nie wiecie moze kiedy będa odpowiedzi , bo wyniki dopiero w KWIETNIU ??

Pozdr
Paweł
hmm, ja go nie pisałem ale chciałbym się dowiedzieć na jakim mniej więcej jest poziomie ten egzamin...ZD, ZMP?

pozdrawiam!
Krokiet, prosze napisz, jakie byly tematy na egzaminie.
Pozdrawiam Cie!
ps. jezeli mozesz to podaj tytul ksiazki, z ktorej sie uczyles.
Pozdrawiam!
no wiec powiem Ci tak: po pierwsze egzamin nie byl trudny :]
Na Hörverstehen byl tekst o mieszkaniu na wsi lub w miescie;
Grammatik u. Wortschatz bylo o zonie jakiegos slawnego kompozytora, tylko nie moge sobie przypomniec nazwiska ;
a na Lesenverstehen bylo o jakims projekcie do szkoly...
ogolnie trudne nie bylo [przynajmniej jak dla mnie]. Jezeli juz mialabym narzekac to na to, ze na Lesenverstehen btrzeba bylo podac synonimy :/ ale mysle, ze sobie poradzisz ;)
Acha, zapomnialabym :] jesli chodzi o prace, to tekst literacki byl nt. marzen jakiegos chlopaka; Sachtext byl bodajze o Schuluniform, no a rozprawki byly o 1) paleniu, 2) modzie 3)nie pamietam...

wybacz, ale egzamin byl dawno, moja pamiec moze szwankowac xD
Dokładniej mówiąc, to tematy na rozprawki: 1) Ogólnie zakaz palenia. Poruszenie wkestii palenia publicznego- za i przeciw twoim zdaniem. 2) Wielojęzyczność. Ogólnie twoje zdanie na temat roli znajomości jezyków w świecie współczesnym. 3) Przemoc w szkole. Rodzaje przemocy, przyczyny, twoje sposoby i zdanie, jak można je zwalczać w szkole.
hmmm generalnie pisemne DSD byl;o proste. GOrzej z ustnym. Moj temat brzmi: die Ahnlichkeiten und Unterschiede im Blick auf die Wirklichkeit in Romanen von Goethe und Plenzdorf... I boję się, ze bede miec jako tekst do interpretacji wiersz. Nie wiecie czy jest na niego jakic sposob? Tzn jak po kolei go tam strescic...
JAKIE MIęLISCIE TEMATY NA USTNY???????? ja nie mam pojecia jaki wziąć i do tego po feriach mam oddać jakąś teczkę z materiałami... :-(
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka