matura podstawowa

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!

Zastanawiam się nad zmianą deklaracji maturalnej i chyba będę zdawał niemiecki na poziomie podstawowym.

Na maturze ustnej mi nie zależy. Myślę, że na 30% dam radę zdać.

Natomiast matura pisemna jest dla mnie istotna.
Moje oczekiwania odnośnie wyniku nie są wygórowane. Będę zadowolony z 60%.

Na lekcjach mam słaby poziom dostosowany do grupy, ale profesorka ma dobre metody nauki i wszystko zapamiętuje z lekcji. Korzystaliśmy z książek Alles Klar 1A, 1B, 2A (obecnie). Oprócz tego z niczego innego nie korzystałem. Nawet z tych książek, które wymieniłem, mieliśmy odpuszczane najtrudniejsze słownictwo.

Wiem, że istnieje jakaś książka ze słownictwem (może jest tam jeszcze coś?), która jest z serii Alles Klar? Czy warto w nią zainwestować?

Na różnych forach językowych widziałem dużo pozytywnych opinii o repetytorium Bęzy. Ale to jest chyba repetytorium gramatyczne, a na tym mi nie bardzo zależy. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć coś więcej o tej pozycji?

Zrobiłem sobie w domu próbną maturę OPERONU. Przy założeniu, że z krótkiej formy miałbym 5 pkt. a z listu 8/10 pkt., wynik jaki otrzymałbym wynosi 80%. Nic się do tego nie przygotowywałem, bo jak wcześniej napisałem, decyzja o zdawaniu niemieckiego jest sprzed kilku dni.

Możecie napisać, że jak miałem bez przygotowania 80%, a do maja jest jeszcze trochę czasu, a ja chcę uzyskać 60%, to jestem niepoważny pisząc ten temat.
Ale zastanawiam się nad tym, bo wszyscy mówią, że poziom tej matury był bardzo łatwy i że w maju będzie dużo trudniejsza.

Proszę Was o pomoc. Chciałbym abyście mi polecili jakieś książki, z których mógłbym sie przygotować lub jakieś strony internetowe.

Głównie zależy mi na jakichś materiałach do słuchania. Przydałaby mi się również jakaś pozycja z przykładowymi listami. Chciałbym podszkolić trochę słownictwo.

Jeżeli chodzi o słownictwo, to czy warto przerabiać 3 część repetytorium tematyczno-leksykalnego wyd. Wagros? Muszę zaznaczyć, że na niemiecki zamierzam poświęcić bardzo mało czasu.

Czy istnieje jakieś fajne repetytorium przygotowujące do matury na wzór tych z angielskiego?

Proszę Was o pomoc.

Pozdrawiam!
lukasssss
Hej!
co do repetytorium gramatyczne Bęzy to fakt jest bardzo dobre, zawiera mnóstwo zadań i wszystko jest jasno wytłumaczone.
Jeżeli chodzi o poziom tej matury to był bardzo niski, zarówno na podstawie jaki i na rozszerzeniu a zadania byly niedopracowane wiec tyle co do tegorocznej próbnej maturki.
Jeżeli chodzi o słownictwo to polecam repetytorium leksykalne z wyd. LektorKlett do podstawy jest idealne :)
http://www.lektorklett.com.pl/index.php?pid=101&productid=996

Chodzi o tą książkę?

Troszkę przeraża mnie ilość stron.
Zawsze możesz się zmierzyć z ubiegłoroczną maturą z niemca, jeżeli faktycznie ta operonu była taka łatwa. Patrz: www.cke.edu.pl
Zrobię sobie tą zeszłoroczną ale dzisiaj nie mam już czasu.
nie jest tak żle, po prostu jest sporo zadan zeby utrwalić sobie słówka dlatego jest tyle stron. Ale książkę na prawde polecam ;] a jezeli chodzi o słuchanki to dobre sa ksiązki z pwn
pooomocy jutro pisze podstawowa i strasznie sie boje!! ;(:( bo nigdy nie wiadomo na co sie trafi! a wszystkie słówka opanować ciężko:(
to Ty masz dzis pisemna czy jutro?? wrazie to napisz co bylo na maturze, gdybys dzis pisala i co bylo do napisania: e-mail, wiadomosc.. list formalny czy nieformalny..
hej pisalas dzisiaj niemiecki jakie tematy byly krotkiej i dluzszej wypowiedzi??
przecież CAŁA POLSKA nową maturę z niemieckiego pisze dopiero jutro...
hej, ale ta matura byla latwa... jak dla dzieci z pierwszej klasy gimnazjum!!! (bez obrazy dla gimnazjalistow)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Nur deutsch