Witam!
Zastanawiam się nad zmianą deklaracji maturalnej i chyba będę zdawał niemiecki na poziomie podstawowym.
Na maturze ustnej mi nie zależy. Myślę, że na 30% dam radę zdać.
Natomiast matura pisemna jest dla mnie istotna.
Moje oczekiwania odnośnie wyniku nie są wygórowane. Będę zadowolony z 60%.
Na lekcjach mam słaby poziom dostosowany do grupy, ale profesorka ma dobre metody nauki i wszystko zapamiętuje z lekcji. Korzystaliśmy z książek Alles Klar 1A, 1B, 2A (obecnie). Oprócz tego z niczego innego nie korzystałem. Nawet z tych książek, które wymieniłem, mieliśmy odpuszczane najtrudniejsze słownictwo.
Wiem, że istnieje jakaś książka ze słownictwem (może jest tam jeszcze coś?), która jest z serii Alles Klar? Czy warto w nią zainwestować?
Na różnych forach językowych widziałem dużo pozytywnych opinii o repetytorium Bęzy. Ale to jest chyba repetytorium gramatyczne, a na tym mi nie bardzo zależy. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć coś więcej o tej pozycji?
Zrobiłem sobie w domu próbną maturę OPERONU. Przy założeniu, że z krótkiej formy miałbym 5 pkt. a z listu 8/10 pkt., wynik jaki otrzymałbym wynosi 80%. Nic się do tego nie przygotowywałem, bo jak wcześniej napisałem, decyzja o zdawaniu niemieckiego jest sprzed kilku dni.
Możecie napisać, że jak miałem bez przygotowania 80%, a do maja jest jeszcze trochę czasu, a ja chcę uzyskać 60%, to jestem niepoważny pisząc ten temat.
Ale zastanawiam się nad tym, bo wszyscy mówią, że poziom tej matury był bardzo łatwy i że w maju będzie dużo trudniejsza.
Proszę Was o pomoc. Chciałbym abyście mi polecili jakieś książki, z których mógłbym sie przygotować lub jakieś strony internetowe.
Głównie zależy mi na jakichś materiałach do słuchania. Przydałaby mi się również jakaś pozycja z przykładowymi listami. Chciałbym podszkolić trochę słownictwo.
Jeżeli chodzi o słownictwo, to czy warto przerabiać 3 część repetytorium tematyczno-leksykalnego wyd. Wagros? Muszę zaznaczyć, że na niemiecki zamierzam poświęcić bardzo mało czasu.
Czy istnieje jakieś fajne repetytorium przygotowujące do matury na wzór tych z angielskiego?
Proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam!
lukasssss