Matura

Temat przeniesiony do archwium.
Hej!!! Mam takie pytanie: koleżanka mówiła mi, że jest możliwe, aby zdawać maturę pisemną z języka obcego np. angielskiego na poziomie rozszerzonym, a maturę ustną na poziomie podstawowym. Czy to prawda? :)
tak to jest możliwe
prawda prawda :)
Ale wiecie to na pewno? Tzn czy znacie kogoś kto tak zdawał? Bo chciałabym zdawać pisemną rozszerzoną z niemieckiego, ale w ustnej się już słabiej czuję i wolałabym podstawową.
Aha! I mam jeszcze jedno pytanko: czy matura ustna z języka obcego tzn jej wynik jest do czegoś potrzebny? Bo wynik z pisemnej w niektórych uczelniach jest wymagany. A co z tą ustną??? :)
szanujące się filologie wymagaja zdawania ustnej na poziomie rozszerzonym, ale jest wiele takich które tego nie wymagają
Moja koleżanka zdawała podstawową ustną i rozszerzoną pisemną mature. Także w tym roku było to możliwe,a w przyszłym pewnie sie nic nie zmieni. Ona się dostała z tą podstawową ustną tylko na 1 uczelnie, ja się dostałam na wszystkie z rozszerzonym, także napewno lepiej zdawać rozszerzony.Ale musisz posprawdzać jakie poszczególne uczelnie mają warunkmi rekrutacji na następny rok i na jakim poziomie wymagają zdawaną mature.
Hello!;) Pisałam maturę w tym roku - ustnie zdawałam niemiecki na poziomie podstawowym a pisemny na rozszerzonym. Na studia dostałam się bez problemu tam, gdzie chciałam, ale jeśli ktoś myśli o filologii niemieckiej to radzę wcześniej posprawdzać wymagania na uczelniach, żeby później nie było rozczarowania. Czasem jest tak, że mimo że ustnie podstawę ma się na 100% nie jest się wogóle branym pod uwagę do rekrutacji. W każdym bądź razie ja trochę żałuję swojej decyzji, bo skupiłam się na ćwiczeniu matury pisemnej i teraz sama muszę przysiąść nad mówieniem, bo mogę sobie nie poradzić na studiach. Warto jednak pomęczyć się w roku szkolnym z ustną rozszerzoną, nawet jak nie jest to wymagane na uczelni. Język - a zwłaszcza mówienie - zawsze się przyda;) I tak od siebie dodam - jeśli się boisz, że nie poradzisz sobie z ustną rozszerzoną, to z własnego doświadczenia mówię -> cwiczenie czyni mistrza. Jeśli chcesz to dasz radę. I to bez żadnych korepetycji, czy wyjazdów za granicę. Powodzenia!;)
Dzięki za pomoc. a tak na marginesie to ja sie nie wybieram na żadną filologię niemiecką, ale myślę o jakimś ścisłym kierunku związanym z matmą
To jeżeli nie wybierasz się na filologie to raczej napewno nie będą Ci brali ustnej matury z języka pod uwage to spokojnie wystarczy Ci podstawowy:)
Hej! mam jeszcze takie pytanko, w sumie trochę nie związane z niemieckim ale może ktoś wie. Otóż poszukuję nagrań z matury rozszerzonej z 2008r. ale z języka angielskiego. Może ktoś wie gdzie można je znaleźć?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę