Matura podstawowa- przygotowanie w rok

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Otóż naukę niemieckiego zacząłem jeszcze w 3 klasie SP i kontynuowałem przez całe gimnazjum. Gdy nadeszły czasy LO tu przepraszam za kolokwialne określenie "strzeliło" mi coś do głowy i zapisałem się na język francuski który okazał się całkowitą porażką.

W 2 klasie LO zdecydowałem się złożyć papiery na SGH gdzie wymagane są 2 języki z czego jeden na poziomie rozszerzonym. Jako że nauka francuskiego w rzeczywistości była farsą a rezultaty takie że na angielskim więcej się w tydzień nauczyłem niż tu przez cały rok przeniosłem się od nowego półrocza na niemiecki. Przyznam że obecnie nie pamiętam wiele z lekcji, zacząłem obecnie powtórkę z gramatyki i słownictwa od podstaw i dopiero teraz zaczynając praktycznie od 0 powoli powraca mi jeszcze stara wiedza z gimnazjum.

I tu nasuwa się moja wątpliwość, czy w nieco ponad rok czasu możliwe jest kompleksowe przygotowanie językowe pod kątem matury podstawowej dające realne szanse na wynik w okolicach 70-80% czy też pomysł taki należy do tych z kategorii całkowicie niewykonalnych i należy sobie dać spokój z upragnionym SGH. Jeżeli jest to wg Was wykonalne jakie metody nauki uważacie za najbardziej efektywne w przygotowaniu do matury ??
po 1. nigdy nie rezygnować z marzeń,
po 2. jak się byś uparł, to jesteś w stanie w miesiąc nauczyć się niemieckiego w takim stopniu, żeby zdać maturę podstawową (w szczególności, że już 6 czy 7 lat niemieckiego się uczyłeś) - tak intensywna nauka związana jest oczywiście z wyżeczeniami:p ale uważam, że rok, to na prawdę wystarczająca ilość czasu, jeżeli chce się nauczyć języka
No tak, tylko że żeby mieć realne szanse w rekrutacji na uczelnie i późniejsze wytrwanie tam muszę osiągnąć poziom pozwalający na napisanie matury podstawowej na 70-80%. Samo zdanie na te 30-40% wielkim problemem by nie było ;]

Przeglądałem ubiegłoroczne matury podstawowe i przyznam że ich poziom nie jest specjalnie wysoki, także jest to pocieszające. Jakie metody nauki/powtórki uważacie za najbardziej efektywne i skuteczne ??
Przede wszystkim rób przykładowe testy z ubiegłych lat. Przydatne są też materiały do Zertifikat Deutsch, jest to poziom B1-odpowiada podstawowej maturze. Niegłupim pomysłem jest też niemiecka telewizja lub radio, niełatwo może ci będzie odrazu zrozumieć cały film, ale warto oglądać 30 minutowe programy, teleturnieje, nie zdążysz się zniechęcić, a na pewno trochę z tego wyniesiesz. Muszę powiedzieć, że postawiłeś sobie wysoką poprzeczkę, ale dla chcącego nic trudnego:) Gib nie auf!!
Dzięki za wszystkie rady dotyczące nauki.

Zadanie może łatwe nie będzie ale mam nadzieję że jest to dla mnie wykonalne ;]

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie