Niemiecki - poziom rozszerzony ... Osiągalne?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Na pewno jest to kolejne pytanie dot. matury rozszerzonej z języka niemieckiego.
Mam pewien problem. Otóż języka niemieckiego (tak naprawdę) zaczęłam się uczyć dopiero w LO. Jestem w pierwszej klasie, gdzie dostałam b. wymagającego nauczyciela tego języka.
Ja - jako, że od zawsze wiedziałam, że pragnę w przyszłości zajmować się językiem angielskim, po przeczytaniu chyba wszystkich for odnoście zawodu tłumacza trafiłam na kierunek LINGWISTYKA STOSOWANA.
Dowiedziałam się jakie są to studia i do mojego umysłu weszła pewna myśl: "Może to jest to?" i od pewnego czasu nie chce wyjść :)
Uważam, że są to o wiele lepsze studia od tradycyjnej filologii angielskiej - dają możliwość do bycia tłumaczem w dwóch językach.
Ale wracając do meritum: Czy jest szansa bym zdała maturę rozszerzoną z niemieckiego?
Wiem, że nie jest możliwe jednoznaczny sąd na ten temat bo nie wiecie jaki jest mój poziom znajomości tego języka.
Więc od początku roku szkolnego z klasą zdążyłyśmy przerobić podręcznik "Alles Klar" 1a i 1b - niestety przeznaczony dla poziomu podstawowego. Mam 2 godziny niemieckiego w tygodniu a ponadto chodzę po lekcjach na dodatkowe zajęcia. W sumie prowadzącego się zapytałam, czy mój pomysł ma jakikolwiek sens. On powiedział, że jest to możliwe. Jednak chciałabym się dowiedzieć waszej opinii.
Jestem zdeterminowana ale czy to mi pomoże nadrobić zaległości z podstawówki i gimnazjum, gdzie poziom mojego niemieckiego był zerowy?
I co najważniejsze, jest to możliwe by dobrze zdać maturę tak by dostać się na tę lingwistykę? Językiem angielskim się nie martwię.
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam.
Ja język niemiecki miałam w gimnazjum, jednak był tak beznadziejnie prowadzony, że przychodząc do liceum nie potrafiłam powiedzieć słowa w tym języku. W liceum trafiłam jednak na wspaniałą nauczycielkę, dzięki której lekcje niemieckiego stały się przyjemnością i właściwie nie musiałam uczyć się go w domu. Przez 2 lata miałam niemiecki 3 razy w tygodniu. Uczyłam się słownictwa, ale gramatyką jakoś nigdy specjalnie się nie zajmowałam - to znaczy znałam wszystkie czasy itp, ale np. nie umiałam dokładnie całej strony biernej czy mowy zależnej. Tego wszystkiego zaczęłam się dopiero uczyć w 3 klasie, bo na maturze chciałam zdawać rozszerzony niemiecki. W 3 klasie miałam 8 godz niemieckiego w tygodniu w samej szkole, więc nie chodziłam na żadne korepetycje. Uczyłam się słówek i gramatyki i wierzyłam, że mi się uda.

W ten czwartek piszę maturę z niemieckiego na poziomie rozszerzonym i wybieram się na germanistykę. W 1 klasie liceum w życiu nie przypuszczałabym, że mi się to uda. Ty wierz w siebie! Masz jeszcze mnóstwo czasu i spokojnie przerobisz cały materiał - jeśli nie w szkole, to sama w domu lub na korepetycjach. Kup sobie repetytorium z gramatyki i ze słownictwa, ucz się, rób ćwiczenia, a na pewno Ci się uda. Ja żałuję, że zabrałam się do tego dopiero w 3 klasie, ale i tak uważam, że udało mi się opanować wszystko tak, jak chciałam - najważniejsza jest ciężka praca i wiara we własne siły. Ja teraz wiem, że wszystko jest możliwe, jeśli się tego chce.

Pozdrawiam :)
Och to dobrze. Może przestanę o tym myśleć tylko wezmę się do roboty.
Powodzenia na maturze.
Tylko nie dziękuj - by nie zapeszyć!
Nie dziękuję :D ja Ci życzę wytrwałości moja imienniczko ;)
Również NIE dziękuję :)
Prakycznie ja zacząłem się uczyć niemieckiego w 2 klasie no i dzisiaj piszę maturę na poziomie rozszerzonym. Mam stres jak cholera ale zobaczymy jak mi pójdzie. Też wybieram się na germanistykę! No to do dzieła...jutro chwila prawdy. powodzenia wszystkim zdających o godzinie 9
nie dziękuję:)

toi, toi, toi:-)
Jesteście już po. I jak?
Jeszcze tylko ustna czeka choć może też już macie za sobą :)
https://niemiecki.ang.pl/forumw.php?IDt=33355
ano tak:-)
ja w gimnazjum znałam tylko kilka słówek z niemieckiego, a za naukę wzięłam się w 1 klasie LO i właśnie pisałam maturę rozsz. i jestem bardzo zadowolona :) dasz radę napewno, tylko ucz się regularnie :)
Moje wątpliwości wynikają z tego, że nie porównuję mojej znajomości języka angielskiego (ok 8 lat nauki) do tej z niemca (1 rok). Myślę, że nie będę miała żadnych problemów z angielskim na rozszerzonym jednak ten niemiecki ...
Ale skoro zapewniacie mnie, że to jest osiągalne to nic tylko się uczyć i mieć nadzieję.
Dziękuję :)
no juz po kolo 60-80% poziom rozszerzony. jestem zadowolony. pozdrawiam
No to gratuluję :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie