Witam.
Na pewno jest to kolejne pytanie dot. matury rozszerzonej z języka niemieckiego.
Mam pewien problem. Otóż języka niemieckiego (tak naprawdę) zaczęłam się uczyć dopiero w LO. Jestem w pierwszej klasie, gdzie dostałam b. wymagającego nauczyciela tego języka.
Ja - jako, że od zawsze wiedziałam, że pragnę w przyszłości zajmować się językiem angielskim, po przeczytaniu chyba wszystkich for odnoście zawodu tłumacza trafiłam na kierunek LINGWISTYKA STOSOWANA.
Dowiedziałam się jakie są to studia i do mojego umysłu weszła pewna myśl: "Może to jest to?" i od pewnego czasu nie chce wyjść :)
Uważam, że są to o wiele lepsze studia od tradycyjnej filologii angielskiej - dają możliwość do bycia tłumaczem w dwóch językach.
Ale wracając do meritum: Czy jest szansa bym zdała maturę rozszerzoną z niemieckiego?
Wiem, że nie jest możliwe jednoznaczny sąd na ten temat bo nie wiecie jaki jest mój poziom znajomości tego języka.
Więc od początku roku szkolnego z klasą zdążyłyśmy przerobić podręcznik "Alles Klar" 1a i 1b - niestety przeznaczony dla poziomu podstawowego. Mam 2 godziny niemieckiego w tygodniu a ponadto chodzę po lekcjach na dodatkowe zajęcia. W sumie prowadzącego się zapytałam, czy mój pomysł ma jakikolwiek sens. On powiedział, że jest to możliwe. Jednak chciałabym się dowiedzieć waszej opinii.
Jestem zdeterminowana ale czy to mi pomoże nadrobić zaległości z podstawówki i gimnazjum, gdzie poziom mojego niemieckiego był zerowy?
I co najważniejsze, jest to możliwe by dobrze zdać maturę tak by dostać się na tę lingwistykę? Językiem angielskim się nie martwię.
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam.