matura próbna

Temat przeniesiony do archwium.
I jak poszła?
Ja pisałam rzszerzoną.
Dla mnie pierwsze słuchanie chwilami niejasne... No i gramatyka, ale tu kilka punktów od razu spisuję na straty, bo zawsze mi się coś pomyli:-]
Za to tematy pisemne przyjemne i niewymyślne.Pisałam już na podobne tematy.
ja narazie nie komentuje...napisalam wszystko, ale cieszyc sie bede(lub wrecz odwrotnie)dopiero po wynikach! Ogolnie nie bylo tak zle;)
Hmmm... Tez pisalam rozszerzony i jestem raczej zalamana... Tematy do napisania w miare latwe ale za to z 2czesci prawie nic nei rozumialam:( Przynajmniej tekst do sluchania byl dosc wyrazny... Ale chyba czasu troszke za malo na przeczytanie tych trzech tekstow (na strone A4 kazdy) Ale no nic zobaczymy jak to ktos oceni a poki co zastanawiam sie nad zmiana poziomu na podstawowy:(:(:(
Ja pisałem rozszerzoną te teksty do słuchania były w miarę, gorzej z tekstami do czytania brakowało mi słownictwa ale to tylko próba do której się wogóle nie uczyłem zaobaczymy co będzeie tematy wpracowań były do napisania. Może nie będzie najgorzej
oo mann oo mann das Probeabi war abgefahren....ich weiß auch nit was ich bekomme LÖL, ich vermute mich daß Hörteste haben mir schlecht gegangen...na ja..wenn ihr wollt mir mir Deutsch reden ich lade euch an

wie ktos moze gdzie mozna znalezc klucz do dzisiejszej matury
jezyk polski byl wczoraj na onecie ok 19....moze niemiecki tez pokaza?
ich lade euch ein*
mit mir Deutsch reden*

Verdammt ein paar Fähler^^
http://matura.onet.pl/1372647,artykul.html KLUCZ
doszedłem do wniosku że lepiej trzeba było nie sprawdzać:P
No cóż, ja straciłam 5,5 punkta na te 32(poza pisaniem) i to nie najgorszy wynik.Co ciekawe, z pierwszej części słuchania, w której fragmentów ni w ząb nie rozumiałam udało mi się dopasować na logikę, a dwa w czytaniu o tej fabryce źle wybrałam, choć rozumiałam tekst.Większość oczywiście poszła się bujać na strukturach :-] Wiecie co, nie czuję tego niemieckiego...A chciałam wybrać się na lingwistykę ang- niem...
Hmm, za rok zdaje mature, chcialbym zdawac rozszerzony niemiecki. Mozna wiedziec jakie zagadnienia gramatyczne powiiniennem znac, pasiv? konjunktiv? prosze o konkrety

pozdrawiam, jurek
Looknij do informatora maturalnego http://www.cke.edu.pl/podstrony/inform_matur/niemiecki.pdf, szczegółowe wymagania gramatyczne są na stronach 38-45 w prawej kolumnie (poziom rozszerzony), wymagania leksykalne są wcześniej, tzn. 33-37

Dominika Dzida
Macie może linka z przykładowymi wypracowaniami z próbnej listopad 2006 z niemca z poziomu podstawowego
na próbnej nie ma wypracowań tylko krótka i dłuższa forma użytkowa

Zadanie 6. (5 pkt)
Podczas kursu językowego w Berlinie zamówiłeś/aś w kinie dwa bilety na najnowszy
film „Harry Potter”. Napisz e-mail do kolegi/koleżanki z kursu.
• Zaproponuj mu/jej wspólne obejrzenie tego filmu.
• Poinformuj o terminie projekcji filmu.
• Podaj czas jego trwania.
• Ustal sposób Waszego powrotu z kina.

Zadanie 7. (10 pkt)
Zaprosiłeś/łaś swojego kolegę/swoją koleżankę z Austrii do wspólnego spędzenia
wakacji. Musisz tylko przekonać jego/jej rodziców do tego pomysłu.
W liście do nich:
• przedstaw Wasze plany wakacyjne i poproś ich o wyrażenie na nie zgody,
• zaproponuj termin i sposób dotarcia na miejsce wypoczynku,
• przedstaw warunki mieszkaniowe i żywieniowe,
• opisz sposób spędzania czasu i towarzystwo, w jakim będziecie przebywać.
Witam,

Czy może mi ktoś napisać jak powinno mniej więcej wyglądać zadanie 6? Moja nauczycielka od niemieckiego jest chora i niestety nie znam swojego wyniku. Pamiętam jednak co mniej więcej napisałem. Bardzo proszę o pomoc.
Datum: 22-11-2006

Von: [email]

An: [email]

Betreff: Ich habe zwei Kinokarten bestellt

Hallo Mbutu,

ich habe gerade bei www.kinowelt.de zwei Kinokarten für den neu(e)sten Teil von "Harry Potter", (das heißt "Harry Potter und der Feuerkelch") vorbestellt. Es sind zwei, weil ich an Dich gadacht habe. Hättest Du Lust, mit mir zu gehen? Der Film läuft an diesem Freitag (also übermorgen) im Kino "Apollo" in der Friedrichstraße 10. Er beginnt um 19:00 Uhr und dauert über 2 Stunden. Wenn Du mitkommen würdest, könnte ich Herrn Müller bitten, dass er uns beide nach dem Film abholt und ins Hotel fährt.

Antworte möglichst schnell.

Herzliche Grüße!

Marek
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Matura

»

Pomoc językowa