SAMOUKI!!!! jestescie tutaj?:)

Temat przeniesiony do archwium.
hej! czy sa tutaj osoby,ktore uczyly sie niemieckiego same w domu,lub mieszkaja w Niemczech i tam byly zmuszone do nauki tego jezyka?? Jak dlugo Wam to czasu zajelo? jak sie uczyliscie gramatyki?W lipcu wyjezdzam na stale,ale diese sprache ist gar nicht einfach:P pozdrawiam:)
Witam,ja uczyłam się sama przez ostatni rok. Zostałam do tego zmuszona wyjeżdżając do kraju niemieckojęzycznego.Chociaż mam jeszcze problemy żeby się dogadać to i tak widzę ogromną różnicę między tym co było rok temu i co jest w tej chwili. Od początku maja uczę się codziennie słówek przez szlifuj swój niemiecki.Gramatyki uczę się z Repetytorium Stanisława Bęzy. Pozdrawiam i życzę mnóstwo samozaparcia
no to super:) jednak dla chcacego nie ma nic trudnego:)rowniez powodzenia zycze:)
Ja sie nauczylem podstaw w szkole i pozniej bylem tez samoukiem. :-) Zreszta wydaje mi sie, ze kazdy, kto marzy o germanistyce czy czyms podobnym, musi znalezc w sobie na tyle samozaparcia, zeby sie nauczyc dobrze danego jezyka.

Powodzenia dla samoukow! Podziwiam kazdego :-)
Ja jestem od rowniez od roku w Niemczech i przez ten rok nauczylam sie wiecej niz na kursie. Troche pozno bo od wczoraj zaczelam sie uczyc slowek tez przez ta stronke. No coz ale powinno dac efekty :D
P.S. Powodzenia w Niemczech ;D
W Niemczech mieszkam 2 lata i przez ten czas nauczyłem się języka w stopniu który umożliwia mi spokojnie komunikować się z innymi osobami. Mało tego pracując z ludźmi z różnych krajów poznałem sporo zwrotów po włosku, albańsku, rosyjsku (ale rosyjski trochę znam) chorwacku, turecku. Ehhh niemcy :D
Ja mieszkam w Niemczech od 3 lat. Sama nie potrafie sie uczyc, moze jakies wskazowki od Was. Rok czasu chodzilam na kurs jezyka, gdzie przykladano duza uwage do gramatyki. Poza tym posiadam tylko niemieckie programy w telewizji i to bardzo pomaga bo bardzo duzo rozumiem.Moge powiedziec,ze znam niemiecki w stopniu komunikatywnym.
Ja uczyłam sie najpierw w PL około 4 lat w liceum ale bez checi i zaazgazowania w zasadzie tak zeby bylo 4 i nic wiecej. Pamietam ze nie umialam wogole rozmawiac ale umialam cos z gramatyki i jakies wybrane slowka ktore niestety nie tworzyly calosci kiedy sluchalam jezyka niemieciego. Przejdzmy dalej. W chwili obecnej mam 25 lat i juz dawno skonczylam liceum. Pol roku temu wyjechalam do niemiec zeby zyc wspolnie z moim mezem. Zapisalam sie na kurs w VHS na poziom A2 poniewaz nie umialam rozmawiac. Uczeszczalam na owy kurs w DE przez 4 miesiace i zdalam ZD. Chce tez zdawac certyfikat DSH ktory uprawnia do studiowania na niemieckich uczelniach. Niemieckiego uczylam sie z pomoca kolezanki ktora rozmawiala tylko po niemiecku i ktora poznalam przez mojego meza. Ogladalam tez bardzo czesto telewizor co pomoglo mi w rozumieniu dialogow. Tak wiec pol dnia rozmawialam po niemiecku a pol po polsku. Zycze powodzenia ale droga do doskonalosci jest bardzo dluga i kreta:)
Ah i w domku uczylam sie dodatkowo z ksiazki i cwiczen Delfin wydawnictwo Verlag bylo tam bardzo duzo cwiczen w zasadzie cala gramatyka do poziomu B1 i troche z poziomu B2 w tej chwili jestem na poziomie B2 i to tylko przez bycie w DE 6 miesiecy mam nadzieje ze Wam pujdzie rownie gladko:)))
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie