co to jest gramatyka opisowa?

Temat przeniesiony do archwium.
Moze ktos udzielic mi informacji,co to jest ta gram.opisowa?Czy to jest nazywanie kazdej czesci zdania? bardzo mnie to intersuje,wiec jesli ktos wie to prosze o odp.A moze jakis przyklad.?
* 1 Części mowy
o 1.1 Rzeczownik
+ 1.1.1 Rodzaj rzeczownika
o 1.2 Rodzajnik
o 1.3 Przymiotnik i przysłówek
o 1.4 Czasownik
+ 1.4.1 Bezokolicznik
+ 1.4.2 Czasowniki modalne
+ 1.4.3 Imiesłowy
# 1.4.3.1 Imiesłów czynny
# 1.4.3.2 Imiesłów bierny i przeszły
o 1.5 Zaimek
+ 1.5.1 Zaimek osobowy
+ 1.5.2 Zaimek dzierżawczy
+ 1.5.3 Zaimek zwrotny
+ 1.5.4 Zaimek wskazujący
+ 1.5.5 Zaimek względny
+ 1.5.6 Zaimek pytający
+ 1.5.7 Zaimek nieokreślony
+ 1.5.8 Zaimek wzajemny
o 1.6 Liczebnik
o 1.7 Przyimek
o 1.8 Spójnik
o 1.9 Partykuła
* 2 Odmiana
o 2.1 Deklinacja
+ 2.1.1 Deklinacja rzeczownika
# 2.1.1.1 Mocna deklinacja
# 2.1.1.2 Słaba deklinacja
# 2.1.1.3 Mieszana deklinacja
# 2.1.1.4 Deklinacja przymiotnikowa
+ 2.1.2 Deklinacja przymiotnika
# 2.1.2.1 Stopniowanie przymiotnika i przysłówka
+ 2.1.3 Deklinacja zaimka
# 2.1.3.1 Deklinacja zaimków osobowych
# 2.1.3.2 Deklinacja zaimków dzierżawczych
# 2.1.3.3 Deklinacja zaimków względnych i pytających
o 2.2 Koniugacja
+ 2.2.1 Osoby
+ 2.2.2 Czasy
# 2.2.2.1 Czas teraźniejszy
# 2.2.2.2 Czas przeszły prosty
# 2.2.2.3 Czasy przeszłe złożone
# 2.2.2.4 Czasy przyszłe
+ 2.2.3 Strony
# 2.2.3.1 Strona czynna
# 2.2.3.2 Strona bierna
# 2.2.3.3 Strona zwrotna
+ 2.2.4 Tryby
# 2.2.4.1 Tryb orzekający (Indikativ)
# 2.2.4.2 Tryb łączący (Konjunktiv)
# 2.2.4.3 Tryb rozkazujący (Imperativ)
* 3 Składnia
o 3.1 Szyk zdania
+ 3.1.1 Zdania złożone
# 3.1.1.1 Szyk prosty
# 3.1.1.2 Szyk przestawny
# 3.1.1.3 Szyk zdania podrzędnego
o 3.2 Wyrażenia przyimkowe i rekcja
o 3.3 Przydawka
o 3.4 Następstwo czasów
o 3.5 Wyrażenia bezokolicznikowe

mozna powiedziec ze to jest gramatyka opisowa:) jesli Cie to interesuje zajrzyj do książki Gerhard Helbig,Joachim Buscha "Deutsche Grammatik" ein Handbuch für den Auslanderunterricht. tylko że do łatwych ona nie nieleży, ale to jest właśnie gramatyka opisowa.
gramatyka opisowa to nic innego jak opisywanie gramatyki, której używasz w praktyce za pomocą reguł itp. :)
Gramatyka opisowa zajmuje się opisem gramatycznych fenomenów językowych w zakresie odmiany poszczególnych części mowy oraz budowy zdania; w dalszej kolejności uwzględnia fonologię, słowotwórstwo, leksykę oraz semantykę. :))
Poza tym wszystkim,co juz zostalo powiedziane,gramatyka opisowa jest koszmarem prawie kazdego studenta germanistyki......
Macie racje - to taka niepraktyczna bzdura, którą lubią chyba tylko ci, którzy mają problemy z językiem jako takim (muszą czymś przecież nadrobić). Tzw. gramatyka praktyczna/pedagogiczna wzgl. kontrastywna/frekwentywna jest o niebo lepsza (bo powiązana ze światem rzeczywistem, a nie "wirtualnym").

Tu masz takie małe opracowanko z podstawami dla uczących się do egzaminu z tego paskudztwa:

http://fudart.webd.pl/wordpress/?p=661
ja bardzo lubiłem gramatykę opisową (szkoda że już nie mam), a uważam że kłopotów z językiem niemieckim nie mam (chyba):P:P:P Zwyczajnie lubię takie babranie się w zdaniach wielokrotnie złożonych itp. Rozpatrywanie prawidłowego szyku, walencje rekcję, aktanty obligatoryjne, fakultatywne... Ale faktycznie..jest to zmora (prawie) wszystkich studentów... :)
i co istotne..jeśli ktoś nie ma problemów z językiem nie musi wcale uczyć się badziewnych reguł z "Niebieskiej Biblii" zawsze coś się wykombinuje :)
Wszystko zalezy od punktu widzenia i.....cwiczeniowca.Jesli ktos nie potrafi wytlumaczyc i mowi przy kazdym trudniejszym przykladzie,albo nawet przy glupim Schaltsatz "przeczytajcie co na ten temat mowi Buscha",a potem wymaga regulek z "niebieskiej Biblii" na pamiec....Ja tam wolalam praktyczna-wiecej w niej zycia:p
ja już tez nie mam gramatyki opisowej i bardzo żałuję, bo był to mój ulubiony przedmiot :)
bardzo ciekawy, raczej umysłom scisłym się podoba:)
Oczywiscie, ze zalezy od osoby prowadzacej. Ja mialem (nie)przyjemnosc miec w tym semestrze trzy gramatyki opisowe:P Polska, niemiecka i rosyjska. Polska byla prowadzona bardzo ciekawie, "globalnie", byly porownania do innych jezykow, ciekawostki... rosyjska zalezy - niektore zajecia byly fajne, inne mniej. Ogolnie pozytywnie wspominam. Natomiast niemeicka polegala na tym, ze koles czytal na glos Busze. Ja umieralem.
Ja również jestem studentką, na którą w nowym semestrze czekają właśnie dwie gramatyki opisowe, rosyjska i niemiecka. Jestem przerażona!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego