Pzrerobiłem Bęzę! Co dalej?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |
Przerobiłem całą gramatykę Bęzy. Co teraz? Czy są jakieś książki na jeszcze wyższym poziomie, uczące gramatyki języka niemieckiego?
Jakie polecacie?
Za wszelkie uwagi Danke im Voraus
a na co przerobiłeś tą gramatykę Bęzy? ;P

Pewnie, że są książki na wyższym poziomie. Bęza to tak dla początkujących i troszkę wyżej :) Akurat Bęza nie jest dobry do nauki gramatyki...Ale to jest tylko moje zdanie Ö

Np. Karin Hall/ Barbara Scheiner "Übungsgrammatik" - Deutsch als Fremdsprache für Fortgeschrittene. To jest dla mnie numer 1 jeśli chodzi o gramatykę.

Helbig / Buscha - Übungsgrammatik Deutsch

Te dwie książki odbiegają poziomem od Bęzy. Dzielą je jakieś "lata świetlne". Pewnie są jakieś książki mające wyższy poziom niż Bęza a niższy niż obie przeze mnie podane, ale lepiej zacząć z "grubej rury"...
Ja, Helbig / Buscha - Übungsgrammatik Deutsch ist wirklich guuuuttttt.
Für Anfänger gibt`s auch ein ähnliches Buch (wie das von S. Bęza) nämlich "Praktyczna gramatyka j. niem." Dreyer / Schmitt.
Viel Spaß beim lernen
;-)
Von Dreyer / Schmitt habe ich ja total vergessen. :)
w dodatku za darmo:

http://www.4shared.com/file/16652820/7615200d/Dreyer_Schmitt_-_Lehr-_und_Ubungsbuch_der_deutschen_Grammatik__schlechte_Scanqualitaet_.html?s=1
a to nie to po rosyjsku? :P
Wczoraj ściągałem, jest po niemiecku (zresztą nie ma chyba innego wydania niż niemieckie)
Ależ oczywiście, że jest. Wśród linków które kiedyś podawałeś (chyba Ty) była wersja rosyjska (djvu)...:P Treść polecenia po rosyjsku, ćwiczenia niemieckie :)
Do tej książki (Dreyer-Schmitt) nie podawałem jeszcze dotychczas linku, bo dopiero wczoraj to znalazłem na 4shared.com (chyba jedyny serwis tego typu z wbudowaną wyszukiwarką plików). Zdarzało mi się natomiast podawać tu link do repetytorium autorstwa Staszka B (djvu), ale to na 100% nie było po rosyjsku.

Wspomniana książka (D+S) to sto siedemdziesiat pare skanow (cała książka) spakowana chyba w ZIP.
Ok. Widocznie musiałem się pomylić. Po internecie jednak krąży wersja rosyjska :) Już ściągnąłem. (całkiem fajne rzeczy można znaleźć na tym serwerze) :)
na emule jest do tego płyta (obraz ISO), a także klucz do książki (po hiszpańsku), klucz ma w tytule frazę "Grammatica Tedesca"

Pzdr.

TS
płytkę mam :)
A czy ktoś wie, jak tego Dreyera ściągnąć?
Tibor!

na tym serwerze jest taki plik jak "DSH Prüfung Mega Paket". Może ściągałeś to już?Tam jest jakieś hasło wymagane przy rozpakowaniu...
http://www.4shared.com/file/16652820/7615200d/Dreyer_Schmitt_-_Lehr-_und_Ubungsbuch_der_deutschen_Grammatik__schlechte_Scanqualitaet_.html?s=1

wchodzisz w ten lin i czekasz..po chwili pojawia się download i klikasz i się ściąga :)
nie było pytania...już mam :P
No i własnie wchodzę i nic się nie dzieje....
wszystko zależy od szybkości Twojego łącza...musisz poczekać

poszukaj czegoś takiego jak 'Loading file info. Please wait...'

nad tym pojawi się za jakiś czas ramka w której jest napisane Download file

:)
Es ist schon alles in Ordnung. Die Dateien werden heruntergeladen.
Entschuldigung für meine Ungeduld:)
Vielen Dank!
Kein Problem :)
Niestety nie znam tego hasła, a łamać się nie opłaca, skoro mamy to:

http://rapidshare.com/files/43854906/DSH.zip.html (85 MB)

jest w tym m. in. "Prüfungskurs DSH" (PDF+MP3)
wow! dzięki wielkie :)

Powiedz skąd masz takie zajefajne linki? :)
Część od mojego wykładowcy, część od Dominiki Dzidy (czasem tu pisuje), a ten dzisiejszy to sam wstawiłem, bo akurat miałem.
super materiały :) raz jeszcze thx :)
A która jest dla was lepsza, gramatyka Bęzy, czy "Praktyczna gramatyka j.niem." Dreyera/Schmitta?
Każda z nich jest "lepsza" dla określonej grupy odbiorców:

Bęza - dla początkujących/średniozaawansowanych z jako takim ilorazem inteligencji, którzy potrzebują jeszcze opisu teorii po polsku
(osoby palące trawę tudzież generalnie "mądre inaczej" mogą tej książki nie zrozumieć, więc im poleciłbym Grammatik? Kein Problem" - część I + II + III)

Dreyer - dla średniozaawansowanych/zaawansowanych, stopniem trudności materiału wychodzi (nieco) ponad Bęzę (ale i tak nie jest tak wszechstronnym ujęciem jak Bęza) - zaletą tej książki (DS) jest motywacja do nauki - wszystko po niemiecku oraz fakt, że do książki można dokupić/dokraść płytę zawierjącą większość treści/ćwiczeń (wraz ze zintegrowanymi nagraniami) do ćwiczenia, rozwiązywania, słuchania na komputerze.

Osobiście zalecałbym rozprawienie się z Bęzą, a potem sięgnięcie do DS, bo te książki w pewnym sensie wzajemnie się uzupełniają.
ciarek19 sehe http://www.podreczniki-gandalf.pl/k/gramatyka-niemiecki-jezykowe/ und wähle etw. für sich ;-)
Bęza (niestety) w polskich szkołach stał się niejako wyrocznią. Uczniowie (a później także studenci) traktują książkę Staszka B. jako wielkie dzieło. Wcale nie mówię, że jest to książka zła dla początkujących. Natomiast dla średniozaawansowanych nie powiedziałbym. Jak mówił jeden z moich wykładowców:"Jest to książka dla leniwych uczniów od leniwych nauczycieli."
Można naturalnie polemizować jaka ona w rzeczywistości jest. Kiedy uczący się zaczynają naukę języka niemieckiego i sięgają po Bęzę za bardzo się przyzwyczajają do tej książki i po dłuższym czasie obcowania ze "Staszkiem" wydaje się im że potrafią gramatykę doskonale. Nagle odkrywają nowe książki(materiałem obejmujące te same treści co Bęza), które stają się dla nich barierą nie do przebycia. Inna forma ćwiczenia niż "przekształć zdanie numer 1 na zdanie numer 2 wg. przykładu"(ćwiczenia te można rozwiązywać bez zastanowienia) jest nowością...

Niech ta dygresja będzie jedną z opinii do książki

P.S Nie zapominajcie o tym że są inne książki niż Bęza...
jesli mowa caly czas o repetytorium bezy, to musze bardzo glosno i wyraznie ZAPROTESTOWAC!!!
albowiem uwazam ze jest to najlepsza dostepna ksiazka do gramatyki niemieckiej na rynku!!!
i na pewno nie jest ona uzywana w szkole! chyba ze mowicie caly czas o jakiejs innej jego ksiazce!

przerabialam wszystkie mozliwe ksiazki i zadna nie dala mi tyle co ta! a mowie z doswiadczenia! zdalam DSH z najlepszym wynikiem w historii uni we freiburgu i znam niemiecki na tym samym poziomie co polski! i to przede wszystkim dlatego (pominawszy talent jezykowy i upor!:) ze przerobilam beze 4 razy od pierwszej do ostatniej strony!

kazda ksiazka miala jakies wady- albo za duzo pierdol i obrazkow, albo za malo gramatyki albo zle wytlumaczona. a beza jest bardzo przystepny i oferuje cwiczenia do upadlego. po prostu musi wejsc do glowy!
takze NIECH ZYJE BEZA!!!!
Winszuję, winszuję :)

Książka Bęzy jest używana w szkołach :) Nauczyciele w liceach nie znają innej książki niż Repetytorium Bęzy :)(przynajmniej ci nauczyciele z którymi miałem przyjemność, bądź nie, mieć zajęcia)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |