język szwedzki - pomoc :)

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Nie znalazłem żadnego forum języka szwedzkiego, a z własnego doświadczenia wiem, że szwedzki jest podobny do niemieckiego, więc pisze tutaj.
Mam pytanie jak wymawia się czasownik 'gör' - robić. ??
Jest podany zapis fonetyczny i umiem go odczytywać - jestem na III roku germanistyki ;) ale takiego zapisu jeszcze nie widzialem. Ten czasownik jest stranskrybowany jako literka J, następnie 8 która jest długa oraz 'r'... ;)
I na sam koniec - może ktoś wie co oznacza wyraz 'vart'?
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
http://www.dict2.de/uebersetzungen/
gör to forma osobowa
bezokolicznik to göra
czyta sie tak odpowiednio [jer] [je:ra]
np. Vad gör du? Co robisz? [Wa jer du]

Vart? oznacza Dokąd?
dzięki za odpowiedz. pozdrawiam.
Jak bedziesz mial jakies watpliwosci odnosnie j. szwedzkiego to pisz a ja postaram sie je rozwiac ;D
dzięki, jak bede miec jakies wątpliwosci to bede pisał. w sumie wiedzialem, że jest to forma osobowa, ale nie wiedzialem czy tutaj na forum podać osobową czy w bezokoliczniku ;)
a tak w ogole jak długo uczysz się szwedzkiego? ja dopiero zaczynam i zastanawiam się czy dobrą książke wybralem. uczę się z 'pa svenska'. a swoją drogą jak nazywamy np. 'a' a kółkiem na górze? :P pewnie ma to swoją nazwe - jak w niemieckim Umlaut. pozdrawiam. :)
a święte jeżeli sie nie myle.
Wlasciwie nie ucze sie jakos regularnie szedzkiego. Mam materialy z ESKK a poza tym moj kuzyn mieszka w szwecji i zawsze go o cos podpytam. :D
Pozdrawiam
dobrze że wspomnialeś o ESKK. od wrzesnia chce sie zapisac tam na szwedzki, ale nie wiem czy te ich materiały są dobre i czy poziom jest wysoki. jakie masz wspomnienia z nimi? :p
btw skad jestes? pozdrawiam
Wiec materialy sa dobre, poznajesz dosyc duzo slowek na kazdej lekcji a gramatyka (w sumie prosta) jest bardzo dobrze wytlumaczona. Ale ma jedna wade, musisz naprawde chciec i siedziec nad tym! to nie to co chodzenie na jakis kurs z nauczycielem.
Jestem z Gdyni
Pozdrawiam
motywacji do nauki mi nie brakuje. ale wole sie spytac o to ESKK bo 100zł miesiecznie to niemało. ja jestem z Bydgoszczy.
dobra spadam od kompa dzieki za pomoc jeszcze raz i bede sie zgłaszac do Ciebie;) pozdro!!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie