POCZATKUJĄCY SAMOUK

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos moze polecic jakas ksiazke dla osoby poczatkujacej i samouka jednoczesnie ?
dodam ze uczylam sie niemieckiego 6 lat z 3 letnia przerwa !
Myślę, że dobrym pomysłem byłoby gdybyś wybrała się do dobrze zaopatrzonej księgarni i przeglądnęła co tam mają :) oferta jest teraz bardzo ale to bardzo bogata, przedział cenowy też jest bardzo duży więc może spróbuj poprzeglądać w księgarni i wynotuj sobie co cię zainteresowało i wtedy już konkretnie pytaj co inni sądzą o danej książce. Jeśli chcesz się uczyć sama to musisz tą swoją książkę polubić :) a tylko ty wiesz czy wolisz by było to wydanie polsko-niemieckie z tłumaczeniami tekstów na j. polski czy też zdecydujesz się na wydanie wyłącznie niemieckojęzyczne. Na pewno współczesna książka dla smouka musi mieć nagrania CD no i korzystne jest gdy ma po każdym rozdziale ćwiczenia do których są np. na końcu podane rozwiązania. Jeśli to ma być coś w miarę podręcznego co można prawie wszędzie ze sobą zabrać to ja miałam doczynienia z książeczką "Mein Buch - mein Lehrer, Samouczek języka niemieckiego, Monika Smaza" możesz na nią w księgarni też zerknąć :)
Powinnam chyba jeszcze dodać, że samouczek "Mein Buch mein Lehrer" zaczyna lekcje praktycznie od podstaw i z rozdziału na rozdział poszerza się słownictwo i realizuje nowe zagadnienia z gramatyki, ale warto do niego zaopatrzyć się w jedną z książek ściśle opracowanych pod kątem gramatyki czyli np.

Nowe Repetytorium z gramatyki Języka Niemieckiego, S. Bęza
lub
Gramatyka Języka Niemieckiego z ćwiczeniami - A. Woynarowska, K. Woynarowski

Poziom bardziej zaawansowany (być może akurat dla Ciebie, jeśli naprawdę przez te 6 lat się uczyłaś i masz już mocne podstawy) znajdziesz np. w:
Niemiecki dla samouków - Deutsch ist einfach (z płytami CD) E. Hereinova i B. Hochheim

Pozdrawiam i życze udanego buszowania po księgarni :)

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie