Themen neu dobry dla samouka?

Temat przeniesiony do archwium.
Uczyłam się niemieckiego w szkole średniej ale nic nie umiem, kompletnie nic. Uczyliśmy się z Themen neu i tak sobie pomyślałam, że będę uczyła się znów tak poważne i sama. Są to dobre książki?
Myślę, że dobór właściwych książek to sprawa dość indywidualna. Skoro już nieco znasz książki, o których piszesz zastanów się czy dobrze Ci się z nimi pracuje? Czy nie odnosisz wrażenia, że wszystko jest zbyt trudne, czy nie brakuje Ci przykładów albo wyjaśnień itp.
Ogólnie myślę, że nie powinnaś się obawiać, że źle wybierzesz książkę, bo wszystkie książki prowadzą do ... tą czy inną drogą do języka niemieckiego.
Hueber to w mojej ocenie bardzo dobre wydawnictwo, choć akurat Themen neu nie znam. Ogólnie można przyjąć, że każda książka napisana do nauki języka niemieckiego uczy go tyle tylko, że poszczególne elementy gramatyki, słownictwo czy obszerność tematów są nieco różne lub ułożone w innej kolejności, ale na końcu każdej książki (po jej przerobieniu) uzyskujemy pewien poziom opanowania języka. Jeśli zdecydujesz się na książki, które już masz to po ich gruntownym odświeżeniu będziesz miała w swojej głowie :) pewien poziom j. niemieckiego.
Wówczas pasowałoby sięgnąć po przykładowe testy egzaminacyjne do egzaminu na poziomie B1 (innymi słowy ZD) czy też pojedyncze, czy też przygotowane w wydaniu książkowym i skonfrontować swoje umiejętności. Następnym krokiem będzie ocena, czy są jeszcze jakieś braki, jeśli tak to gdzie? Wtedy trzeba będzie coś powtórzyć albo sięgnąć po kolejne książki.
To taka moja sugestia co do jednej z możliwości realizacji celu, który sobie wyznaczyłaś.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - tłumaczenia