Im, in dem, in der, auf den

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, może mi ktoś wytłumaczyć kiedy wstawia się Im, in dem, in der, auf den, chodzi o zdania typu.
Wo kauft man Käse?
Auf dem Markt oder im Supermarkt.
Z góry dziękuję
Podpowiadam: a jak mówisz po polsku?
Kupuję ser w rynku? (jeżeli u ciebie Markt = rynek)
Kupuję ser na supermarkecie? Ha? Niespodziewajka!
Ale nie chodzi mi o auf, tylko kiedy się stosuje Im, a kiedy in dem np.
Je nach dem. Nix kapiert?
ja knie umiesz pomoc, to nie spamuj
Sam nie spamuj. Rusz własną żarówę, przecież ci wszystko napisałem. Ahaaaaa!
im = in dem :P
Ale nie chodzi mu o auf, tylko kiedy się stosuje Im, a kiedy in dem np. Nie czytaty?
"Im" jak już wałkowali przedmówcy jest to zrost przyimka "in" i formy rodzajnika męskiego lub nijakiego "dem". Taką formę przyjmuje ten rodzajnik przyjmuje akurat po tym przyimku, ponieważ odpowiadamy w takim wyrażeniu na pytanie "wo", mamy wtedy do czynienia z Dativem. Nie wiem, jak ci to inaczej wytłumaczyć.
haha tyś jest gamoń bongisłavie!
a to czemużto?
rozbawiasz mnie czasem ;d
i z tego powodu "gamoń"? No, to teraz już wiesz, jaki JA jestem i przejdź do meritum.
jezeli w zdaniu wystepuje in dem a ten rodzajnik wystepuje z wyrazem nieakzentowanym w zdaniu to scigamy in dem -im
Ich wohne im Haus wyraz wohne jest akzentowany
a probuj na wyczucie raz scignac a raz nie i co ci lepiej pasuje
Ale, kiedy stosujemy "im" a kiedy "in dem"? W zależności od pogody, czy też pory roku może?
gamoń w sensie pozytywnym - nie zrozumiałeś mej skromnej aluzji.
Nie każdy gamoń wie, że "gamoń" to pozytywne. A. co do naszego tematu: to kieeedy?
"Im" możesz stosować zawsze* w miejscu, gdzie prawidłowe jest "in dem". Jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę to fakt, że zastępuje rodzajnik określony. Niby jasne: "im" jako zrost "in dem", ale wiele osób błędnie wrzuca zamiast "in einem".

* Nie dotyczy zdań złożonych, takich jak np. Das Haus, in dem ich wohne.
W tym wypadku nie można zastąpić "in dem" przez "im"
'Ale nie chodzi mu o auf, tylko kiedy się stosuje Im, a kiedy in dem np. Nie czytaty?' to zdanie mówi dobitnie o tym, diego-babka zrzuci stanik gdy to ujrzy.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego