hej,
Jeżęli chcesz wiedziec jak wyglądają podręczniki Alles Klar to ściągnij próbki z Chomika ...i wszystko będzie jasne tam są klucze i wsysko wsysko..
Obawiam się, że na tym podręczniku daleko nie zajdziesz z poziomem, bo jest on raczej do gimanazjum (ale mogę się mylic) raczej nie wyżej niż B1+ na moje oko
jeżeli chodzi o samodzielną naukę to polecam :
1. nie skupiac się na jednym podręczniku / programie.
2.
ja do samodzielnej nauki korzystałaby z materiałów takich jak np. samouczek
Niemiecki Kein Problem 3 (Tam też jest napisane po polsku) (lub 2 jeżeli się nie czujesz na siłach - ale nie zaczynaj od 1 bo w ten sposób można się
uczyc języka do końca życia)
http://supermemo.onet.pl/course/niemiecki_kein_problem_zaawansowany
(ja używam kursik z tej serii do innego języka i jest ok ..z płytką i nagraniami + możliwością utrwalania materiału online)
3.
jeżeli bardzo Ci nie odpowiadają tego typu samouczki możesz używac regularnych podręczników, jak na kursie (np. Themen, Tangram) - z doświadczenia wiem, że to droga impreza bo klucze są zazwyczaj osobno w książce nauczyciela którą trza kupic osobno...(jeżęli chcesz kupic nowe podręczniki a nie np. ściągac z netu lub używac te z drugiej ręki) ...no i niekoniecznie masz tam wszystko po polsku
4.
Jeżel masz już podręcznik to w ramach uzupełnienia dokup sobie cwiczenia do Gramatyki Alles Klar (dla mnie jest ok. do poziomu B1, jasny, zwięzły, objaśnienia z kluczem i niedrogi i objaśnienia takżę PO POLSKU;)
5.
Oprócz w/w polecam w ramach uzupełnienia program Tell Me More / Talk to Me Niemiecki (poziom 3) lub/oraz Naechste Schritte Deutsch (na allegro można kupic niedrogo używane lub jeżeli jesteś b. oszczędny szukaj na chomiku do celów TESTOWYCH :);) ....
jeszcze jest ciekawy program YDP Niemiecki - poszukaj na stronie producenta
jeżęli masz trochę czasu to przyda się też program do nauki słówek firmy Edgard / Profesor Klaus lub Supermemo ...
6. Na koniec ...wzięłabym jeszcze podręcznik do cwiczeń ze słuchu lub jakieś uproszczone lektury z CD (ja używam starą książkę Humor im Ohr oraz nowsze Lebensgeschichten direkt)
nie jestem specjalistą ale tak z grubsza wygląda "moja" ścieżka nauki...dobór materiału zależy od ciebie... - jak już pewnie czytałeś na tym forum ...książeki i narzędzi jest od groma i każdy ma swoje zdanie nt. tego co jest cool a co bee wiec, jak nie zaczniesz to się nie przekonasz...najważniejsze aby zaopatrzyc się w materiał różnorodny i uczyc się systematycznie..no i nie wracac do przedszkola ... w ramach uzupełnienia cwiczonka na (jeżeli nie odstraszy Cię francuska oprawa ;):
http://www.allemandfacile.com ....