czy można się samemu uczyć z alles klar?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! jestem 3 lata po technikum, z niemieckiego byłem średni. Teraz chce sie uczyc niemieckiego. Czy można się uczyć samemu z podręczników alles klar? chodzi mi o to, czy jest tam wszystko objaśniuone po polsku, czy są klucze odp[owiedzi do zadań? (zresztą jakby co to na forum mogę sprawdzić czy dobrze zrobiłem zadanie, prawda?) Ile ty7ch części sjest w poziomie rozszerzonym? na jakim poziomie zaawansowania bym był gdybym skończył poziom rozszerzony? komunikatywnie? za odpowiedź z góry dziękuję! pozdrawiam!
chciałbym się uczyć z tych podręczników, bo języka angielskiego uczę się z rewarda (programu komputerowego (to jest "podręcznik na komputerze")) i fajnie mi się z tego uczy. Tylko, że tam wszysko jest objaśnione, można sobie sprawdzać zadania itp. Ale nie stać mnie na kolejny program, tym bardziej że niemiecki jest dla mnie drugorzędnym językiem.
albo może doradźcie mi jakiś program na wzór rewarda. taki, żeby był najlepiej na poziomie rozszerzonym i od początkujących do jak najwyżej
poszukaj w ebey na niemieckich stronach programu mega lernpaket na cd deutsch
a co do tych podręczników?
3 lata po technikum, czyli gdzie letko powyzej 20-tki. Nic o internecie nie slyszal? He? Wez najdurniejsza ksiazke Bezego i lutuj. Mam ci przyslac Asterixa? (kein Witz).
hej,

Jeżęli chcesz wiedziec jak wyglądają podręczniki Alles Klar to ściągnij próbki z Chomika ...i wszystko będzie jasne tam są klucze i wsysko wsysko..
Obawiam się, że na tym podręczniku daleko nie zajdziesz z poziomem, bo jest on raczej do gimanazjum (ale mogę się mylic) raczej nie wyżej niż B1+ na moje oko
jeżeli chodzi o samodzielną naukę to polecam :

1. nie skupiac się na jednym podręczniku / programie.
2.
ja do samodzielnej nauki korzystałaby z materiałów takich jak np. samouczek
Niemiecki Kein Problem 3 (Tam też jest napisane po polsku) (lub 2 jeżeli się nie czujesz na siłach - ale nie zaczynaj od 1 bo w ten sposób można się
uczyc języka do końca życia)
http://supermemo.onet.pl/course/niemiecki_kein_problem_zaawansowany
(ja używam kursik z tej serii do innego języka i jest ok ..z płytką i nagraniami + możliwością utrwalania materiału online)
3.
jeżeli bardzo Ci nie odpowiadają tego typu samouczki możesz używac regularnych podręczników, jak na kursie (np. Themen, Tangram) - z doświadczenia wiem, że to droga impreza bo klucze są zazwyczaj osobno w książce nauczyciela którą trza kupic osobno...(jeżęli chcesz kupic nowe podręczniki a nie np. ściągac z netu lub używac te z drugiej ręki) ...no i niekoniecznie masz tam wszystko po polsku
4.
Jeżel masz już podręcznik to w ramach uzupełnienia dokup sobie cwiczenia do Gramatyki Alles Klar (dla mnie jest ok. do poziomu B1, jasny, zwięzły, objaśnienia z kluczem i niedrogi i objaśnienia takżę PO POLSKU;)
5.
Oprócz w/w polecam w ramach uzupełnienia program Tell Me More / Talk to Me Niemiecki (poziom 3) lub/oraz Naechste Schritte Deutsch (na allegro można kupic niedrogo używane lub jeżeli jesteś b. oszczędny szukaj na chomiku do celów TESTOWYCH :);) ....
jeszcze jest ciekawy program YDP Niemiecki - poszukaj na stronie producenta
jeżęli masz trochę czasu to przyda się też program do nauki słówek firmy Edgard / Profesor Klaus lub Supermemo ...
6. Na koniec ...wzięłabym jeszcze podręcznik do cwiczeń ze słuchu lub jakieś uproszczone lektury z CD (ja używam starą książkę Humor im Ohr oraz nowsze Lebensgeschichten direkt)

nie jestem specjalistą ale tak z grubsza wygląda "moja" ścieżka nauki...dobór materiału zależy od ciebie... - jak już pewnie czytałeś na tym forum ...książeki i narzędzi jest od groma i każdy ma swoje zdanie nt. tego co jest cool a co bee wiec, jak nie zaczniesz to się nie przekonasz...najważniejsze aby zaopatrzyc się w materiał różnorodny i uczyc się systematycznie..no i nie wracac do przedszkola ... w ramach uzupełnienia cwiczonka na (jeżeli nie odstraszy Cię francuska oprawa ;):
http://www.allemandfacile.com ....
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie