Der Ort

Temat przeniesiony do archwium.
Und was macht diesen Ort zu Ihrem Favoriten

czy to oznacza: co czyni to miejsce waszym ulubionym?
moją wątpliwość wzbudza Ort w akk i dativ na końcu

Czy w zdaniu twierdzącym też byłby akk i dativ?np:
Das macht diesen Ort unserm Favoriten
więc w pytaniu jest analogicznie?
zu Ihrem Favoriten = myśli Niemiec i jest okay. Druga propozycja jest "myślana" po polsku. Poszukaj co znacza faworyt, to dowiesz się wszystkiego. Ulubione miejsce = Lieblingsort.
Und was macht diesen Ort zu Ihrem Favoriten ? Das macht diesen Ort zu unserem Favoriten.
Dat. und Akk. w obydwu zdaniach sa analogiczne
Co czyni wen was
diesen Ort
to czyni wen oder was
diesen Ort
nie szukaj zadnych innych wyrazow bo Favorit Ungefähr 1.900.000 Ergebnisse (0,35 Sekunden)jest odpowiednim wyrazem tyle razy jest to zdanie w internecie napisane
Bongo dobrze Ci napisał.
W zdaniu twierdzącym zapomniałeś "zu", zu łączy się z Dativem dlatego "zu Ihrem Favoriten".Skąd Akkusativ? Tłumacząc dosłownie "robi -kogo?co? miejsce". Dlatego. Tak łatwo zapamietać moim zdaniem :)
a czy to tak ladnie odpisywac od innych samemu nie wie sie ze rzeczownik od einstimmen Einstimmung jest a tu sie wymadrzac i to glupio jeszcze w dodatku
diego, tobie się posty pojebały!
licz sie troche ze slowami tu przychodza ludzie ktorzy sobie na cos takiego nie zasluzyli a twoje slownictwo swiadczy o twoim poziomie
ale pojebały ci się mimo wszystko
normalny polski czasownik:

http://www.sjp.pl/co/pojeba%E6
nawet gdyby tak bylo to co z tego
nic z tego, u ciebie jest zawsze pojebanie z poplątaniem, bo ty tak lubisz
noo ładnie sie moje tematy rozwijają :D to już prawie jak reguła "prawej dłoni"
zu wymaga dativu
nie przejmuj sie tu jest tak zawsze to forum odwiedzaja ludzie o bardzo wysokim poziomie intelektualnym kulturalnym bardzo obeznani w jezyku niemieckim a nie daj boze internet by wysiadl to ani be ani me ani kukuryku najwazniejsze ze wszystkim jest zawsze wesolo
Uważasz, że to z powodu twojego tematu? Nigdy w życiu! Twój temat jest okay. Jedynie nasz znany Depp-diego zwykle się wpiernicza ze swoimi idiotyzmami, jak koszula w d...e i potem wychodzi 189 wpisąw na temat d...y Maryni. Diego-baba jest zwykle już o 7:30 rano narąbana, jak haubica i wylewa wszystko z siebie. Po siech! Ni do sensu ni do taktu. Ale z tym trzeba żyć, jak z niedobrą teściową. Poczytasz przy okazji inne posty (te z njawiększą ilością wpisów), to pękniesz ze śmiechu. Alkohol ist keine Lösung!
Es ist ein Destillat.
i pewnie niedobra tesciowa jest winna ze bongo opuscil swoja rodzine bo on jest super in Ordnung
nie nie nie,ja tam nie biore tego do siebie,tak tylko rzuciłem,a mniejsza z tym kto co dorzuca - mam kolejną niewiadomą. Mógłby ktoś napisać co oznacza to zdanie?

Sie haben sich mit ihren Systemparteien den Staat zur Beute gemacht und passen schön auf, daß sie nirgends anecken.

Jako tako zaczynam sie uczyć niemieckiego,zdanie to może nie z nauką związane ale z ciekawością. O ile znaczenie wyrazów mniej więcej w tym zdaniu znam to po złożeniu ich do kupy nie wychodzi mi nic sensownego. Nie wiem czy to normalne czy nie normalne że nic mi sensownego nie wychodzi ale tak jest
Nie rzucaj, bo po co? Co do twojego zdania, to podaj ten twój sens. Może będzie sensowny. Krępujesz się? Zdanie nie jest skompllkownie, więc nie wyjeżdżaj tu z tą "jako-taką nauką niemieckiego". Wszystkie słowa można znaleźć w słowniku. A podczas składania do kupy stosuj przepisy gramatyki niemieckiej. Zapomnij polski język. Na gotowcu się nie nauczysz niczego.
tak tyle że owy gotowiec może służyć analizie ale nic to
Co ty tu chcesz ana-lizać? Takie proste pieroły? Wymyślasz historyjki do faktów i tyle. Znalazłeś wszystkie czasowniki? Potrafisz je podać w formie bezokolicznikowej?
W formie bezokolicznikowej to działa mózg takich gorolskich polaczków ja ty
Aha! Pyskata się znalazła? Fajnie! No, i co teraz zrobisz z tym fantem - moja ty skomplikowana enteligencjo z Europy Centralnej? I tak nie rozumiesz tego zdania, i tak.
No gdybyś był czy była jedynym osobnikiem na planecie to prawdopodobnie by sie zgadzało jednak wygląda to troche inaczej. Więc operuj dalej kalumniami
Pyskuj, pyskuj. Ja nie muszę się tego uczyć, lecz ty. JA JESTEM jedynym osobnikiem na tej planecie. Nie zauważyłaś jeszcze, że poza mną nikt z tobą nie chce gadać? Bo nudne to twoje pyskowanie. Ja jestem Masculin (jeżeli wiesz, co to znaczy). Ponadto wszystkie epitety świata pasują do mnie, więc nie wysilaj się w doborze. Wiesz, tak między na mi mówiąc, to ja już jestem na tym etapie, że mogę sobie nawet pozwolić na moją głupotę. I ona jest bardzo widoczna. Ty jeszcze nie potrafisz sobie na to pozwolić. Dla ciebie to wszystko, co się do ciebie mówi, to kalumnie. Ja też jestem bezstresowo wychowany, bąbelku!
Temat przeniesiony do archwium.