NAuka języka Niemieckiego.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam w szkole język Niemiecki i mam trochę braków, więc jakiś czas temu postanowiłem się uczyć lepiej.

Pani od języka poleciła mi Repetytorium Bęzy, tylko że wydaje mi się, że to jest trochę zawiłe.
Może mam mylne pierwsze wrażenie.

Czy zna ktoś z was dobrą gramatykę ?
Co sądzicie o serii "Niemiecki, to proste ! " albo " Gramatik ? Kein Problem. "

Wiem, że to jest już podzielone na części i chciałbym poznać wasze opinie o nich oraz może o polecenie innych.
Wikipedia jest najlepsza. Ale: trzeba się też uczyć.
Gdzie masz braki? Wal śmiało. Usuniemy je w ciągu najbliższych 3 miesięcy. Ale musisz być aktywna.
Mam braki w słownictwie w szyku zdań, nie wiem jak się powinno składać, nie znam czasów niemieckich.
Umiem tylko mówić w teraźniejszym ale nie miałem tematu tak jak w ang. Present Simple.

Ich bin Krzysiek ünd ich lerne deutusch zwei jahre.
Ich mag deutusch ünd i hört Deutusch musik.
Ich mag Tokio Hotel ünd Bushido.

Postarałem się coś napisać, nie wiem czy jest dobrze. :)

Co sądzicie o tych książkach ?
Ich mag Tokio Hotel ünd Bushido. Sehr guter Satz! "und" pisze się prze u-zwykłe, bez kropek.

Rzeczowniki po niemiecku pisze się zawsze dużą literą. Ale to zawsze!
Każda litera jest w niemieckim ważna i to bardzo.

Obejrzyj w tym forum zakładkę nazwaną "Nauka". Tam znajdziesz wszystkie Podstawy. Jak je przejdziesz, to będzie ci znacznie łatwiej. Niemiecki nie jest taki straszny. Najstraszniejsza jest "ochota" podczas uczenia się. Ta cholera przychodzi rzadko często!
Cytat: zochama
Ich mag Tokio Hotel ünd Bushido. Sehr guter Satz! "und" pisze się prze u-zwykłe, bez kropek.

Rzeczowniki po niemiecku pisze się zawsze dużą literą. Ale to zawsze!
Każda litera jest w niemieckim ważna i to bardzo.

Obejrzyj w tym forum zakładkę nazwaną "Nauka". Tam znajdziesz wszystkie Podstawy. Jak je przejdziesz, to będzie ci znacznie łatwiej. Niemiecki nie jest taki straszny. Najstraszniejsza jest "ochota" podczas uczenia się. Ta cholera przychodzi rzadko często!

Co to znaczy Sehr guter satz ?
Postaram się pisać dużymi literami i muszę sobie przyswoić kiedy się używa rodzajniki :)
Patrzyłem na ten dział, ale tam są dosyć trudne rzeczy ale może nie patrzyłem dokładnie.
Czemu mówisz, że każda litera jest bardzo ważna, tak jest chyba w każdym języku czy w niemieckim jeszcze bardziej ?

Mam nadzieję, że ochota będzie :)
Przejrzę te strony, bo popatrzyłem na ten dział i to mnie przeraża, w każdym czasie zupełnie inna zasada odmiany czasowników do tego jest ich aż 3 rodzaje :(

Tak samo zdania, w angielskim się nie uczyłem szyku, tu trzeba to jeszcze da się zrozumieć ale to, że jest rodzajów bardzo dużo już ciężko.
Czy naprawdę się trzeba uczyć każdego rodzaju, jak dopełnieniowe odpowiadające czy to przychodzi z czasem ?

Edit :

Rany przejrzałem te linki i czemu tego jest aż tyle :(
Czy nie może być po prostu gut jak w angielskim good.
Czy demonizuję sprawę bo nie trzeba się uczyć tego wszystkiego ?
edytowany przez VasqueS: 18 sty 2011
Es sind keine Seiten, es ist ein Wörterbuch. sehr+guter+Satz. damit du weisst, was bedeutet: sehr guter Satz. Lass das Englische. Wir sind bei der deutschen Sprache. Willst du russische Beispiele? Oder französische? Japanisch kenne ich nicht.
Mag ich mache es mit Übersetzer ?
Ich kann nicht der Artikel weil Übersetzer zeigen nicht.
Ich verstehe dich nicht.
Mogą robić to ( tłumaczyć) przy pomocy translatora ?
Nie umiem (zapomniałem o pisać) rodzajników( chociaż w sumie nie wiem, czy nie może być domyślne) ponieważ translator nie pokazał ( nie wiem jak jest ich)
Co to jest "domyslne"? Default? Nie rozumiem twojej mowy. Jestes Niemcem, ktory zaczyna nauke polskiego? Sorry, nie wysmiewam, ale juz sam zdrurnialem. Pisz moze lepiej po polsku, co ciebie meczy. Jezeli nie jestes Niemcem.
Jestem Polakiem :)
Chodzi o to, czy zdanie "Nie umiem rodzajników" jest dobrze, czy powinno być "Nie umiem tego rodzajnika bo translator go nie wyświetlił"
W zasadzie to znam mało słów, i znam mało rodzajników :)
Czy nauka niemieckiego jest taka przerażająca ?
Bo jak przeglądam kompendium Stanisława Bęzy to widzę tak jak tu 10 rodzajów zdań a ja chcę wiedzieć po prostu jaki jest szyk wyrazów w normalnym zdaniu, chyba że na wejście się trzeba uczyć 10 rodzajów zdań.
Czy w ogóle trzeba się ich uczyć ?

Przeraża mnie odmiana, w każdym czasie jest inna i czasowniki dzielą się na 3 rodzaje, ale pewnie czasy się poznaje stopniowo.
Chciałbym mieć wytłumaczone czas teraźniejsze, niestety tutaj ich nie ma.
Czy ktoś z was dysponuje takim czy czytać to u Bęzy ?
Sformułuj to inaczej. I zostaw ten "cholerny translator" w spokoju.
Nie znam tego rodzajnika.
"Umieć" dla mnie oznacza = zapamiętać, mieć w głowie, czy co tam.
każdy słownik podaje rodzajniki. Translator wchrzania tylko to, co mu jakiś autor wpompował do RAM-u. Zapomnij translatory. Czy tu jest sprawa jasna?
"Znam mało rodzajników". = Są 3 sztuki. Der, die, das. Więcej nie ma. To są te tzw. określone. Nieokreślone są też 3: ein eine ein. Już znasz wszystkie. Razem sześć.
VasqueS, ja nie chcę cię złościć, ale powinieneś każde zdani eprzemyśleć zanim je wpiszesz. Każdy język jest bardzo konkretny. Podałem ci zakładkę "Nauka" w tym forum i tam są rozwiązania wszystkich twoich problemów- Okay, ja mam łatwo mówić, bo mam to za sobą!
Ale, jak tego nie przerobisz, to nie pojedziesz dalej. NOOO, NIE POJEDZIESZ. Translator ci poda tylko przygotowane przez kogoś "gówno". Przekonasz się sam za rok. jeżeli chcesz się nauczyć jźzyka niemickiego, albo innego.
Czy mi uwierzysz czy nie.
Takie są przepisy.

Rozumiem twoje zdanie, wiem że translator podaje bzdury bo mi podał dobre zawody albo dobry rekord a miało brzmieć "Bardzo dobre zdanie".
Jasne, mogę korzystać słowników, dlatego spytałem.
Nie znam rodzajników do wyrazów, które znam.
To błąd, teraz się uczę z rodzajnikami.

Ty naprawdę umiesz te wszystkie rodzaje zdań ?
Czytać o każdym ?
Jeśli to jest potrzebne to mogę spróbować, zobaczmy czy to takie trudne jak myślę :)
Ja nic nie potrafię. Uspokój się. ucz się wszystkiego i nic nie omijaj. Kapiert? (zajrzyj do słownika -nie do translatora = to różnica)
Właśnie ściągnąłem z półki stary dobry słownik polsko- niem niem- pol wyd. wwi.

W takim razie będę czytał repetytorium Bęzy i przeczytam wszystko :)
Okay. i pakuj się tutaj z najdurniejszymia pytaniami. Wytrzymaj durne zagrywki i ucz się.
Dożpeiro wtedy, gdy zaczniesz śnić w nocy po niemiecku (nie o niemieckim!) możesz powiedzieć sobie samemu = hej, znam język. przeklinać po niemiecku też musisz umieć. reszta, to gramatyczne pierodły.
Serio miałeś taki sen w którym mówili po niemiecku ?

A przekleństwa :

Czy to są prawdziwe przekleństwa, te które on uczy Eminema czy nie ?
Masz jakieś dobre repetytorium leksykalne z niemieckiego ?
Jesli szukasz materialow do nauki jezykow, to ja polecam http://chomikuj.pl/saleema ... Jest tam masa kursow, ksiazek, kursow audio do pobrania do nauki angielskiego, francuskiego, hiszpanskiego, niemieckiego, rosyjskiego, wloskiego, arabskiego, japonskiego i wielu innych, takich jak np. sanskryt, lacina, chinski. Wyszukalam w sieci i mi sie naprawde podoba, polecam. :)
Cytat: gosiaBG
Jhttp://chomikuj.pl/saleema ... Jest tam masa kursow, ksiazek, kursow audio do pobrania do nauki angielskiego, francuskiego, hiszpanskiego, niemieckiego, rosyjskiego, wloskiego, arabskiego, japonskiego i wielu innych, takich jak np. sanskryt, lacina, chinski. Wyszukalam w sieci i mi sie naprawde podoba, polecam. :)

Chętnie bym skorzystał, tylko że coś ucina nam stronę możesz wkleić jeszcze raz ?
Witam.
Chciałbym poznać wasze opinie na temat tych książek, zamierzam sobie je kupić, ale nie wiem czy są tego warte.

- Seria wydawnictwa Eremis Niemiecki. To proste !
- Słownik walencyjny czasowników niemieckich i polskich Morciniec WUWr

- 1000 najważniejszych słów w języku niemieckim wyd. Lektorklett.
- Alles Klar Grammatik
Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa