nauka języka niemieckiego

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

chciałbym prosić o pomoc, co do wyboru książek do samodzielnej nauki języków, ekursy czy co tam jeszcze. Ewentualne dodatkowe porady też mile widziane Very Happy Jestem studentem i dodatkowo interesowałoby mnie też słownictwo z zakresu elektroniki, informatyki i telekomunikacji, ogółem słownictwo "techniczne". Teraz trochę o moim doświadczeniu.

Języka niemieckiego uczę się od pierwszej klasy SP, więc ~10 lat. Wiadomo różne szkoły, różni nauczyciele. Z jednej strony dużo umiem, z drugiej mam problemy żeby dogadać się z niemcem. Przyda się jakaś powtórka słownictwa i gramatyki z okresu szkolnego. Niemiecki zdawałem również na maturze, na poziomie podstawowym ~100%, ale szczerze to nic nie znaczy, bo kto zdawał maturę z j. niemieckiego wie, że trudna nie jest.

Wiem, że najlepiej byłoby chodzić na jakieś zajęcia, ale nie mam teraz tyle pieniędzy, więc na razie chciałbym trochę sam popracować, a niemieckiego chcę się uczyć, bo nie chcę zmarnować ponad dziesięciu lat nauki.
Jako student, wydaje mi się, że powinieneś umieć "szukać". U nas w forum, po prawo u góry jest taka dziurka z napisem "Szukaj". Twój temat był tu setki razy omawiany z linkami. A, jeśli masz "leniwca", to zajrzyj tutaj:
http://www.dw.de/dw/0,,2740,00.html

»

Brak wkładu własnego