niemiecki do pracy - materiały do nauki

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, wybieram się do pracy do Niemiec jako kelnerka i zdałam sobie sprawę, że po rocznej przerwie w języku niemieckim zaczęłam popełniać drobne błędy (głównie rodzajniki, końcówki itd. - te drobnostki, o których faktycznie się zapomina), a nie chciałabym brzmieć nieprofesjonalnie gdy pytam klienta czego sobie życzy ;) widziałam takie książki do języka francuskiego, coś w rodzaju "francuski w gastronomii" i tam to wszystko było przedstawione, dialogi, sytuacje, słownictwo, czy ktoś natknął się może na coś takiego ale do języka niemieckiego?

z góry dziękuję za odpowiedź
Oj, wydaje mi się, że nie masz internetu... a szkoda...
Oj, wydaje mi się, że jednak mam, ale chyba każdy z nas szanuje swój czas, przeglądałam większość stron z których zazwyczaj korzystam i nie znalazłam niczego konkretnego i dostatecznie rozbudowanego, myślę że nie ma niczego złego w pytaniu ludzi o ich własne doświadczenia? nie proszę nikogo żeby mi czegokolwiek szukał przecież ;)
A, co to dla ciebie "dostatecznie rozbudowane"?
Wiesz, najgorsze w tym jest to, że tam jest jedna wielka góry tych drobiazgów, jak rodzajniki, końcówki, itd, jak ty to zgrabnie określasz.
Ja znalazłam wiele wystarczających, ale szanuję mój czas i nie podaję linków.
Ale, mam czas na podanie ci universalnego dialogu:
Kelnerka: - Was kriegen Sie?
Gość odpowiada, a ty zapisujesz na papiórku.
Potem podajesz mu jego zamówienie i mówisz:
- Bitte sehr!
A, jak gość zjadł, to pytasz uprzejmie:
- Hat's gut geschmeckt?
On odpowie zawsze: JA!
Ty mówisz wtedy:
- Dann ist es gut.
www.wsipnet.pl/kfile.php?id=2168

PS. Nie ma to jak ładna kelnereczka dla napiwku siada na kolanka lub się ładnie schyla
charlotte? No, i patrz, jak szukałaś? Pierwszy link i już zabita.... Jezusmariaundjosefundseinesele...
ale...
To trzeba teraz wkuć...Te drobiazgi też.
edytowany przez irkamozna: 29 maj 2012
irkamozna, nie rozumiem, skąd u Ciebie taka gorycz, gdy ktoś najzwyczajniej w świecie zadaje pytania (wiesz, mówi się, że lepiej zapytać niż pozostać głupim), ale na forum trzymasz porządek, więc nie będę się bawić w obrażanie na Ciebie...
Tamod, dziękuję!
Cytat: charlotte-
lepiej zapytać niż pozostać głupim

tak, ale ja to znalazłem w 10 sekund, a ty ile szukałaś?
Może po prostu nie mam szczęścia.
Leniwce nie szukają, lecz każą szukać. Mądrzejsze przez to nie będą nigdy, bo potem tego trzeba się nauczyć. A, kto ma się tego nauczyć? Tamod, czy irkamozna? Te drobiazgi są straszne.
btw. charlotte, dziękuję ci za to, że nie chciałaś się na mnie obrazić. To jest coś nowego. Tego jeszcze nie było!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie