Pytanie początkującego

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć wszystkim

Niedawno zacząłem uczyć się języka niemieckiego. Uczę się sam w domu z podręcznikiem "Alles Klar 1A". (A tak w nawiasie co sądzicie o tym podręczniku? czy uważacie, że można się z nim samemu nauczyć niemieckiego?) Staram się uczyć codziennie chociaż nie zawsze jest czas. Mam jednak mały problem.

A mianowicie chodzi o to, że ciężko przychodzi mi rozumienie niemieckojęzycznych tekstów (tzn. mówionych - tych nagranych na CD). Jak można polepszyć tą umiejętność? Zawsze przed odsłuchaniem uczę się słówek występujących w danym dialogu. Ale i tak często nie rozumiem o co w tekście chodzi. Jak wy się nauczyliście słuchać i rozumieć niemiecki?

Z góry dzięki wszystkim za odpowiedź.

P.S. Ma ktoś może klucze do tego podręcznika?
Witaj,
Wydaje mi sie, ze najlepszym rozwiazaniem jest po prostu osluchanie sie z jezykiem, nie tylko za posrednictwem CD do kursow jezykowych (bo te czesto nagrane sa tak, zeby uczacy sie zrozumial, no i pod konkretny material), choc te oczywiscie sa tez, zwlaszcza na poczatku nauki, niezbedne. Na poczatku nic nie zrozumiesz z TV, radia czy fragmentow Horingow sciaganych z sieci, ale zapewniam Cie, ze z czasem bedziesz coraz lepiej panowal nad tym, co slyszysz. Kazdy jezyk ma swoja melodyke, specyfike brzmieniowa i trzeba czasu, aby sie w niej odnalezc.
wg mnie ta ksiazka jest po prostu swietna, a kilka juz sprawdzilem :)
jak chcesz klucz to moze poszukaj/zamow w ksiegarniu podrecznik dla nauczycieli, podejrzewam ze jest takowy