Fiński nie krzywcie sie:)

Temat przeniesiony do archwium.
61-77 z 77
| następna
dwie takie same samogloski wymawia sie dluzej (podobno 2,5 dluzej, tak wykazaly badania)i jest to wazne, poniewaz znaczenie slowa jest inne. przy spolgloskach jest tak jak przy polskim lekko. Dwugloski sa wazne, by moc poprawnie podzielic wyraz na sylaby, co ma znaczenie przy doborze koncowek i zmian zachodzacych podczas odmiany (np. wymiana stop, wg. wiki tak sie to nazywa) i przy poprawnej wymowie. Przy dyftongach druga samopgloska jest akcentowana i obie wymawiane sa jako calos.
witam wszystkich :)
chętnie udzielę lekcji języka fińskiego na poziomie podstawowym na terenie Krakowa. Ucząc korzystam z własnych materiałów, więc problem z tak trudno dostępnymi książkami odpada ;-)
Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 791428010, gdzie udzielę szczegółowych informacji.
Serdecznie zapraszam :-)
dlaczego tylko w Krakowie????????????????????? BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
witam,

norweg zrozumie szweda bez najmniejszego problemu. to nawet bliżej niż nam do czechów. natomiast kompletnie nie zrozumieja fina. chyba, ze fin z okolic pietarsaari (jacobstadtu), wtedy powinien byc dwujezyczny :) finsko - szwedzki.

trochę ci finowie samotni, zarówno kulturowo, jak i jezykowo.
szkoda.

pozdrawiam z finlandii :)
ja sobie ściągnęłam kurs fińskiego po angielsku razem z płytami cd (jak chcesz to możesz poszukać- teach yourself- finnish)^^ i jestem zadowolona
przy okazji ćwiczę też angielski
więc polecam
Jesli ktos jeszcze to czyta: to nie jest tak, ze tylko obcokrajowcy maja Finlandie za zimny i ponury kraj. Niedawno rozmawialam z Finem, powiedzialam mu, ze kocham Finlandie, a on: "Dlaczego? Bo jest tam ciemno i zimno?"(btw koles byl zdziwiony, ze interesuje sie finskim - zwykle obcokrajowcy pytaja go tylko o finskie przeklenstwa ^^)
Hey
Skoro tak opisałeś naukę języka fińskiego, to może i mnie pomożesz. Często słyszę, że jest on trudny, ale bardzo bym chciała zamieszkać w Finlandii, dlatego też chcę się nauczyć tego języka.Może jeszcze masz jakieś wskazówki?

Czekam na wiadomość od Ciebie

Pozdrawiam
Ja właśnie też zaczęłam uczyć się fińskiego z kursem Egdard. Jeśli ktoś tak jak ja kocha ten język i Finlandię w ogóle, a nawet już umie fiński (ale niekoniecznie) proszę o kontakt na [gg] .
http://uz-translations.net/?category=finbooks
Odświeżam temat :)
Ja też dołączyłam do grona osób uczących się tego pięknego języka ;) zawsze mi się podobał (jak również marzyłam żeby pojechać do Finlandii) ale jakoś nie było okazji. Ale tak się złożyło w moim życiu, że związałam się z pół Finem i teraz mam motywację, jak i możliwość sprawdzania wiedzy w praktyce na bieżąco ;)
Jeśli kogoś to zainteresuje, na początku 2010 roku (mam przynajmniej taką cichą nadzieję!) będzie możliwość uczenia się fińskiego we Wrocławiu :)

Mogę Wam polecić "Fiński-kurs podstawowy" wydawnictwa Edgard. Są tu dwie płyty i całkiem sensowna książeczka, w której jest nawet gramatyka (co w kursach polskich jest dość rzadko spotykane). Dodatkowo uczę się z "Teach yourself Finnish" plus "Finnish for Foreigners" Maija-Hellikki Aaaltio (stara książka, pożyczona od przyszłej teściowej ;)). Dla mnie ten język to wyzwanie. Jestem maniaczką języków obcych, znam dość dobrze angielski, włoski i rosyjski a pobieżnie hiszpański (ale z racji fińskiego poszedł w odstawkę). Uczenie się języka ugrofińskiego to niesamowita przygoda intelektualna, ale jak ktoś już powiedział szczegóły są tu niezwykle ważne. To coś całkiem innego :)
Prawdopodobnie spędzę święta w Finlandii, tak więc nie chcę siedzieć przy stole i ani be ani me...coś już muszę powiedzieć i zrozumieć :)
Wybaczcie, że się tak rozpisałam ale zaskoczyłam się, że tyle osób w Polsce chce się uczyć/uczy się języka fińskiego! Myślałam, że tylko mi tak odbiło ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Centrum Językowe EVEREST zaprasza na kurs języka fińskiego od podstaw!
Zajęcia odbywać się będą dwa razy w tygodniu po 90 minut. Kurs rozpocznie się w połowie kwietnia 2010.
Szczegółowe informacje pod numerem 12 26[tel]lub e-mail: [email]
jakaś kupa dziadów ten Everest, że nie mieli dla Lukara paru nędznych groszy na wstawienie tu reklamy
witam,,,wlasnie tez dzisiaj wszedlem na to forum poniewaz chcialbym w przyszlosci nauczyc sie jezyka finskiego,bo to piekny jezyk,jak tez sak kraj i kultura,a przy tym malo znany tym samym bardzo interesujacy...niestety jednak wiem,ze to jezyk nie łatwy do nauki,szczegolnie dla polaka...
Dzień dobry . ja jestem od 3 lat nauczycielem jez. fińskego .
no, i co teraz?
Niemcy mówią po fińsku na grylowanego prosiaka = wuzzli-bruzzli!
edytowany przez zochama: 18 kwi 2011
Właśnie rozpoczynam (amatorsko) naukę języka fińskiego. Czy znacie jakieś dobre strony/programy do nauki tego języka ? Najlepiej połączone z wyjaśnieniami gramatycznymi. Dziękuję.
http://forum.losiowisko.com/
słyszałaś coś o wyszukiwarkach, guglach i innych takich?? Zadaj sobie trud i poszukaj. Tu znamy tylko wuzzli-bruzzli!
edytowany przez zochama: 24 kwi 2011
Temat przeniesiony do archwium.
61-77 z 77
| następna

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa