Kraków

Temat przeniesiony do archwium.
Często odwiedzam ta stronę, ale tylko czasami się wpisuję.
Mam małą prośbę- jeżeli ktoś może się wypowiedzieć na temat liceów w Krakowie, które przygotowują do zdawania DSD II, to czy mógłby się podzielić informacjami? Najbardziej mi zależy, aby dowiedzieć się o poziom nauczania niemieckiego i wszystkiego co z nim związane (kółka zainteresowań, poznawanie kultury krajów niemieckojęzycznych, jak wyglądają lekcje, jak wymagający są nauczyciele, jak dobrze przygotowują do DSD II, czy lepiej liceum dwujęzyczne, czy tylko rozszerzony niemiecki itp., itd.), ale także o inne przedmioty, profile, atmosferę w szkole, zajęcia, inne nauczane języki, wymagania, uczciwość nauczycieli i współuczniów, rekrutację, wymaganą ilość punktów i wszystko inne o czym zapomniałam, a możecie (i chcecie) napisać.
I chyba najważniejsze- czy mam szansę dostać się do takiego krakowskiego liceum jeżeli pochodzę z miasteczka (ok. 10 000 mieszkańców), mam dobrą średnią ( na II kl. gimnazjum 5,57- 8 celujących, 6 bardzo dobrych) i lubię się uczyć?? Mam jeszcze rok nauki w gimnazjum, więc w razie czego będę jeszcze pilniej pracować...
Do Krakowa mam dosyć daleko, ale to nie jest problem. Piszcie, proszę, o wszystkim co dotyczy krakowskich liceów... :)
Zu den Lyzeums aus Krakau kann ich bedauerlicherweise nichts sagen weil ich davon keine ahnung habe, ich wohne einfach in einer anderen ecke. das kannst Du ja aber im internet herausfinden oder? wenn Du es selbst nicht schaffen kannst, sag's mir bescheid, ich besorge einige www seiten fur Dich.

ob Du eine chance hast - naturlich hast Du! Jeder hat, es haengt nicht davon ab, wo Du wohnst, nur ob Du genug ehrgeizig und bereitwillig bist. Wenn ja - dann ist das gar kein Problem - Du schaffst es bestimmt.

Noch eine Sache - denke ernst an die Unterkunft, wenn Krakow von dir entfernt ist - dann wird das ein grosses Problem sein, glaube mir, ich weiss gut was ich sage. Ich konnte auch eine zweisprachige Klasse in Wroclaw besuchen, aber da es 60 km weit ist - es lohnte sich nicht. es waere sinnlos, 5 uhr morgens - aufstehen, 18-19 uhr abends - wieder zu hause sein.... einfach sinnlos
und die zufahrtkosten........
http://www.liceum.pl/szkoly/pow.php3?woj=ma%B3opolskie&pow=Krak%F3w

ich hoffe es hilft Dir :)
Zu den Lyzeen aus Krakau * sollte da oben stehen :) verzeihung :)
Dzięki roberciq za odpowiedź, zwłaszcza za to, ze chciałeś się wypowiedzieć, nie mając zbyt wielu informacji o tym co mnie interesuje.

Dochodzę bowiem do wniosku, że albo nikt nie chodzi do szkół w Krakowie, albo licealiści są tak zmęczeni życiem, iż nawet w wakacje nie chce im się napisać kilku słów na forum... Może to takie wrażenie dotyczące tylko mojego "szkolnego" tematu...

A tak a propos twojej, roberciq, odpowiedzi: linki do stron krakowskich liceów mam (następne "dziękuję" za tą, do której mi podałeś linka- tej jeszcze nie miałam ;)) i nawet często do nich zaglądam, a wpisałam się tutaj, aby się dowiedzieć co myślą o swoich szkołach główni zainetesowani, czyli ich absolwenci. Najwidoczniej się myliłam- nie ma ucznia, który by myślał o szkole w wakacje...
Dowiedzcie, że się mylę i niech ktoś napisze coś o swoim liceum w Krakowie
um ehrlich zu sein - es ist hier ziemlich schwer, jemanden aus bestimmter stadt zu finden, und dabei noch aus einer gewuenschten schule - wahnsinnig schwer, aber selbstverstaendlich nicht unmoeglich, also warte geduldig, vielleicht taucht noch einer auf......
Ja chodzę kurat do gimnazjum z DSD, ale z tego co mówi nasza nauczycielka a takze z opini starszych olegów, wiem iz najlepsze wyniki w DSD osiąga liceum nr VIII. Co do inych- nie mam pojęcia. Nie radzę tylko iść do liceum XVI. rn W licealnej klasie z DSD lekcje niemeickiego przeprowadza niemiecki lektor i całość odbywa sie po niemiecku.rn Myslę, że z takimi wynikami w nauce spokojnie powinnać dostać się do takowego lcieum. A czy Ty teraz w gimnazjum jesteś w programie DSD ?
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe