nauka po przerwie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!

Nie miałem dotycznienia z niemieckim od 1,5 roku. Jeszcze te 1,5 roku temu potrafiłem się porozumieć, byłem 2 tygodnie w Monachium na kursie językowych. Teraz czuję, że nawet przy najprostszych zdaniach miałbym problemy, ale mam nadzieje ze to tylko kwestia przypomnienia sobie języka. Ma ktoś jakieś pomysły jak kontynuować w moim przypadku naukę ?
Uczyłem się go w szkole przez jakieś 5 lat ( chociaz szczerze mówiąc to najbardziej pomógł mi ten kurs ). Od czego zacząc? od jakich pozycji książkowych ? może od jakiś programów do nauki języka ?

Z góry dziekuje za odpowiedz.
Hej
mam podobny problem. Uczylam sie niemieckiego w szkole sredniej, zdalam nawet mature ustna, obecnie jestem po studiach, wiec to juz 5 lat przerwy. I jakos tak od czasu do czasu anchodzi mnie mysl, ze szkoda zmarnowac tych lat nauki, tym bardziej, ze wtedy jezyk mi sie bardzo podobal. Wiec co moge zrobic teraz? Zapisac sie na jakis kurs czy moze poprzypominac sobie w domu nad jakas ksiazka? (ale wtedy nie ma bata nade mna). Gramatyke pamietam zadziwiajaco dobrze, ale ze slownictwem mam spory problem, z drugiej strony bierne przypominanie sobie slowek nie bardzo mi sie widzi... moze ma ktos jakis dobry pomysl dla ludzi w takiej sytuacji? :)

Pzdr
polecam supermemo intensiv deutsch, opis tu:
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/368061

»

Pomoc językowa