Podstawowe słówka

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 46
poprzednia |
Czy ktoś z Was ma może podstawowe 3[tel]słówek niemieckich, od których zaczyna się naukę, takich jak np., fahrad (chyba rower) itp.
Nie muszą być przetłumaczone. Bardzo proszę o pomoc.
Nic takiego nie posiadam:)
ale razem z innymi z forum mozemy tka liste dla ciebie stworzyc!
:))))
a może jakiś link?
www.niemiecki.pl/pierwsze_kroki
;)))
nie działa ;-(
genau machen wir so was=D es wird bestimmt voll witzig sein ;)
To ja zaczynam:
Slowko pierwsze:
ich - ja
tutaj pare słów które się zawsze przydaje:
Wie viel kostet das (wi fil kostet das) - ile to kosztuję?
Wie spät ist es (wi szpejt ist es) - która jest godznina?
Ich sprache nur etwas Deutsch(iś szpresie nur etwas dojcz) mówią tylko odrobinkę po niemiecku
die Zuckerschnecke (di cuker szneke) taka dobre ciasko=D trochę jak drożdzówka ale pyszniejsze ;)
das Geld (das Geld(t) ) pieniądze
ich bin hungrig (iś byn hungriś) jestem głodny
Ich komme aus Polen (is kome ałs pul'n) jestem z Polski
dzięki!

ja znam trochę niemiecki, i nie tylko rozmówki ;-)

to mają być słówka (pojedyncze) dla znajomego (tylko i wyłącznie słówka)
to jest sens, zeby sie tu dla ciebie rozpisywac czy nie?
a ja się rozkręciłem, gehe the Ring gucken;) Gute Nacht Leute!
no oczywiście, jeśli tylko nastukasz 300 niemieckich (najbardziej potrzebnych)

tak na poważnie to myślałem, że macie np. listy takich wyrazów, bo jeśli chodzi o angielski to ja sam sobie takie robię
Dobra! Ja zaczynam!!! Pięć najpopularniejszych słówek w niemcu: was ist yyyyyyy also scheiß tschüss und Pfand mal denn dann ah so oder? Jak je opanujesz to znasz przynajmniej połowę słówek jakie spotkasz w codziennej konwersacji. Pozdr. :)
No i jeszcze (szóste;) : neeee Euro wollnwirmal schrippe neu guten Tag noch supermegaextrahiperobergigageil raus hallo zwei bitte Weihnachten ty też z polski? bin ungezogen Lucy echt. Znasz już 3/4 słówek używanych w codziennej rozmowie :) Uffff... no to jeszcze tylko 1/4 ale to innym razem :)
:)
o, dobranoc panu :)
nein ich hab' etwas Angst the Ring zu gucken..:P
hej König von Deutschland ... the Ring to beznadzieja!!! poczatek mrozi krew, a potem... tandeta, a szczegolnie zakonczenie!!! Nie warto ogladac!!!
Ja, aber ich ins Bett. Wir haben den ganzen Tag hindurch barszcz z uszkami gekocht. Jakiś taki paskudny wyszedł :(( buraki się nie rozpadly uszka wprost przeciwnie i w ogóle nieciekawie. Miłych snów alle zusammen. Eot :*
buraki do barszczu musza byc poszatkowane, ich sie nie wrzuca tak w calosci:>
widze, ze uczymy sie gotowac, to taka proba przed swietami:)?
robert Ty sie mijasz z powolanie zamiast hiszpanski albo portugalski jako Hauptfach wez sobie gotowanie a jako poboczny 'kelnerke "
wlasciwie to myslalem o tym zeby sie przepisac do zawodowki na kierunek kucharz-cukiernik ;) gotuje naprawde niezle:) tyle ze pewnei przy takim zawodzie to bardzo predko wygladalbym jak maciej kuron :P
mówisz o łysinie ? to kwestia hormonow :)
hej! podobno faceci sa najlepszymi kucharzami, wiec roberciq probuj sil:) a zobaczysz,ze od kobiet sie nieodpedzisz...:) takiego meza, to bym chciala co umie gotowac:)
ja tez umiem gotowac, ja tez, ja tez ,ja tez :)
a co gotujesz:)? oj, lukassszzzzz za pozno, moj (wprawdzie jeszcze nie maz),ale umie gotowac:) calkiem, calkiem...
a tak poważnie, ale tez o jedzeniu to Schrippe uzywa sie tylko w berlinie nie ?
to tak jak z żymlą ( robert ty jesteś ze Slaska ) jak sie pisze żymla czy rzymła
widze, lukasssszzzzz ze humor ci dopisuje...:) odnosnie Schrippe to chyba tylko berlin, ale popytam...;)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 46
poprzednia |

»

Kultura i obyczaje