Poradźcie mi coś, proszę!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich! Otóż mam dość spory kłopot. Trzeci rok uczę się języka niemieckiego, więc jak się domyślacie jestem niezaawansowana w tej dziedzinie. Lekcje te mam w szkole z młodą nauczycielką. Właśnie tu zaczynają się moje kłopoty. Moja nauczycielka zupełnie (naprawdę!) nic nam nie tłumaczy. Wiele osób z mojej klasy już uczyło się tego języka i nie potrzebują oni wyjaśnień. Mimo usilnych próśb moich kolegów i mnie nic się nie zmienia. Zwracam się więc z prośbą do Was. Czy znacie jakieś strony internetowe, na których opisane są takie rzeczy jak odmiana przez przypadki itp. Miałam to już dość dawno, ale ciężko mi to opanować. Dodam, że raczej nie mogę bazować na szkolnym podręczniku, gdyż korzystamy z książek Ping Pong, a tam nic nie jest napisane. Pomóżcie proszę. Jeśli nie znacie stron to podajcie jakąś książkę i autorów. Z góry dzięki:)
Hej, no to jest problem, jesli nauczyciel nie tlumaczy, a wymaga. Rada na to oczywiście jest: są takie fajne książeczki Grammatik-kein Problem!, dostępne chyba w większości księgarń, tam jest część teoretyczna, a potem ćwiczenia i odpowiedzi. Jeśli potrzebujesz naprawdę podstawowych rzeczy, to zielona książka, a potem pomarańczowa. Natomiast na całe życie przyda się Bęza: Nowe Repetytorium z gramatyki jęz. niem. Wszystko jest dość jasno rozpisane, są tabelki, ćwiczenia (z odpowiedziami!). Bęza jest nawet lepszy niż te grammatik kein Problem. Na brak książek nie można narzekać, gorzej jest z reguły z chęciami, ale trzeba być dobrej myśli. Pozdrawiam!
Tez popieram Beze. Przede wszystkim masz ciwczenia i klucz do nich. Ale sprobuj podejsc po zajeciach sama do nauczycielki i popros ja o wytlumaczenie, powiedz czego nie rozumiesz. Moze nie reaguje na prosby wikszej grupy, bo jaj sie wydaje ze ja robicie w konia. Jezeli to ci nie pomoze, to radze zainwestowac chociaz w 2 godziny korepetycji, powinno starczyc. Przypadki wcale nie sa trudne, tylko trzeba je porzegryzc :-)
Glowa do gory i powodzenia
moze te stronki pomoga

http://www.udoklinger.de/Deutsch/Grammatik/Frame1.htm
http://hypermedia.ids-mannheim.de/pls/public/sysgram.ansicht

http://niemiecki.nauka.pl/index.php/id=index/dept=53/cath=225/news=575/view=1Gruss!!!!!

http://republika.pl/czasownik_niemiecki/

trzeci link prosze tak przeniesc do wyszukiwarki ze najpierw ta pierwsza linijke kopiowac i zaraz za nia ta druga, aby powstala jedna dluga linijka w wyszukiwarce. Niestety to forum zawsze dluzsze adresy interetowe dzieli na kawalki
Wiem jaki to kłopot, sam miałem z taką sytuacją do czynienia. Ale znalazłem na to rozwiązanie w internecie. Powstała taki ciekawy nowy portal pod adresem www.e-de.pl jest to co prawda forma nauki przez Skype ale ludzie w tym wirtualnym portalu są elastyczni i dostosowują się do potrzeb uczącego. Mona więc sobie wykupić jakis limit jednostek i ustalić sobie z lektorem w jaki sposób zechcesz wykorzystac wykupiony przez Ciebie czas. Nikt nie pogania, lektor jest tylko i wyłącznie dla Ciebie i nie ruszając się z domu, bez stresu, nie w otoczeniu grupy, bo indywidualniemożnasobie wszystko wyjaśnić. Ciekawa sprawa sam korzystam i jest super.
Niestety powinnać pojść do kogoś na korepetycje, bo języka obcego nikt jeszcze sam się nie nauczył. A gramatyka niemiecka nie jest taka trudna, trzeba tylko żeby ktoś ją dobrze wytłumaczył i można dalej samemu sobie radzić. Dobre jest nowe repetytorimu gramaryczne autorstwa Stanisława Bęzy. Powodzenia! Beata
Możesz sobie bez problemu poradzić sama! Z wcześniej wspomnianym Repetytorium Bęzy nauczysz się wszystkiego. Ja sam stamtąd nauczyłem się wszystkiego - od odmiany rodzajników po dalsze znaczenia czasowników modalnych. Wszystko można zrobić samemu, tylko trzeba dużo samozaparcia.

I nie zgodzę się z poprzedniczką, że języka nie da sie nauczyć samemu. Sam nie uważam, żebym był słaby z niemieckiego, a wszystkiego nauczyłem się sam. Od gramatyki, przez słownictwo do wymowy i rozumienia ze słuchu. Mogę właściwie powiedzieć, że w moim rozwoju z niemieckiego szkoła jedynie przeszkadzała... Ale to temat na inny topic :-) Rozpędziłem się.

Polecam przy tym, do rozszerzenia słownictwa, książki z wydawnictwa OMEGA - podstawowa i rozszerzona matura - naprawdę przyjemne txty.
Kiedy zaczynalam się uczyć bardzo pomogla mi też książka Alles Klar Grammatik. Właściwie zawiera wszystkie ważniejsze zagadnienia gramatyczne. Wszystko przejrzyście wytłumaczone, czytelne. Zarówno dla zupełnie pozątkujących jak i tych już bardziej zorientowanych.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe