Z czego dalej się uczyć?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej! Niedługo kończę przerabiać program Profesor Klaus 5.0- Słownictwo. (zawiera ok. 10000 słów).Chaciałabym dalej uczyć się słownictwa ale niebardzo wiem z jakich książek. Wolałabym nie opierać się tylko na korzystaniu ze słownika (szczególnie, że jedyny porządny jaki posiadam jest jednojęzyczny więc mogłabym coś inaczej zrozumieć niż potrzeba :D) Nie zależy mi na przygotowaniu do certyfikatu, po prostu chciałabym trochę pogłębić swoje umiejętności. ;) Poradźcie coś jeśli możecie :)
hej. Ja właśnie zaczynam naukę słówek z tym programem. Możesz powiedzeieć ile czasu zajęło Ci opanowanie wszystkich. Jestem ciekawa jak to wychodzi w praktyce :)))
Wiesz to wszystko zależy od tego ile masz w sobie samozaparcia żeby się uczyć i słówek dziennie chcesz przerabiać. Ja w Klausie siędzę od trochę ponad dwóch miesięcy i jeszcze został mi jakiś tydzień. Z tym że np. prawie cały 1 poziom i część 2 od razu wyrzuciłam na 400 dni do już opanowanych słów. Oczywiście powtórki będą się pojawiać jeszcze przez długi czas po przerobieniu całego materiału ale będzie ich coraz mniej. Przerabiam dziennie ok. 150-200 słówek, mam silną motywację :) Ale nie powiem że zawsze było/jest przyjemnie bo wiele razy miałam już dosyć ale jakoś zawsze dawałam sobie radę z moim lenistwem :) Tam jest niby napisane że kurs obejmuje 13 600 słówek ale w tym są zdania, w których powtarzają się słówka wcześniej wrzucone luzem w program. Trochę nieprzemyślany jest podział na poziomy ale jeśli przerobi się cały program to jest ok :)
Hej ja też przerabiam ten program ale wersje 4.0 . Od jakiegoś tygodnia i jestem zadowolona;-) Myślę że do września dam radę go przerobić;-)
Kasiu, a na jakim Ty jesteś poziomie, jesli chodzi o niemiecki? Jesli pominęłaś 2 poziomy to pewnie dość wysokim. Ile lat sie już uczysz?? Jesteś po jakimś certyfikacie czy studiujesz germę??
:D :D to mnie zaskoczyłaś! Dziękuję że aż tak dobrze o mnie myślisz :) Niemieckiego uczę się tak na poważnie od roku. Kiedyś się uczyłam (na bardzo słabym poziomie ale zawsze) miałam długą przerwę i wszystko pozapominałam, więc musiałam zacząć od zupełnego zera. Mam 17 lat więc na studia jeszcze troszkę za wcześnie. Certyfikatu jak na razie nie posiadam, ale mam go w planach kiedyśtam...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa