pomocy

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 40
poprzednia |
mam pytanie do nauczycieli i nie tylko.
mam klase maturalna z niemieckiego, ktora dostalem w spadku po nauczycielece, ktora wziela urlop. poziom tej klasy jest rowny zeru (zaczynaja w 3 klasie ksiazke Alles klar 2a:))
nie umieja po prostu nic. Ani czasu przeszlego, zaimkow osobowych, nie wspomne o podstawowych slowkach i rodzajnikach, jak np Garten, Tisch, Kuehlschrank, a rodzajniki to jedno wielkie strzelanie.
chce robic z nimi rozne testy maturalne itp. ale jak mam to z nimi zrobic, jak onie nie znaja nawet podstawowych slowek i gramatyki??!!
jest za malo czasu, zeby zaczynac wszystko od poczatku:((
wie ktos co mam w takiej sytuacji zrobic, lub moze zna ktos fajna ksiazke przygotowujaca do matury podstawowej, ale naprawde bardzo dostepnej i przejrzystej.

zreszta wydaje mi sie, ze to mi tylko zalezy na tym, zeby zdali ta mature, a nie im.
poratujcie albo ide podciac sobie zyly....
;-)
oh shit! Dir bleibt wohl nur die letzte Lösung. Schade um Dich. Rest In Peace... :-)
dzieki za wsparcie
;-)
zachcialo mi sie koniecznie zrobic staż, to go teraz mam.
czy zycie nie jest piekne.........
o matko ale trafiles :] nie mam pojecia co poradzic... w sumie to wiesz anucz ich bardziej techniki rozwiazywania testow, zeby wiedzieli, ze jak sie pojawi to samo sformulowanei w tekscie i w pytaniu to na pewno nei bedzie to etc.

Na dobra sprawe teoretycznie zeby zdac mature podstawowa mozna wcale nie znac jezyka, bo 70 % jest do zarobienia na totolotku. Wiec glowa do gory :P W mojej szkole tez nie bylo rozowo a niemiecki wszyscy o dziwo zdali :)
Skoro te osoby zamierzają zdawac maturę to moim zdaniem nie ma co przerabiać alles klar 2a tylko skupić się na blokach tematycznych które są wymagane na maturze. I tak np. 1 blok to człowiek- wprowadź im minimum słówek tak by np. umieli wymienic cechy zewnetrzne i wewnetrzne ludzi, opisać kogoś. Tłumaczenie gramatyki na tym etapie musi być sprowadzone do minimum. Myslę ze nie ma innej metody w tej chwili, wprowadzaj słówka i egzekwuj je potem, od razu przy kazdym bloku cwicz przykłady reakcji językowej i opisywanie obrazków. W takim krótkim czasie nie da się przerobić wszystkiego ale sa tematy które się pojawiają co roku i na nich trzeba się skupić.
Myslę ze twoje zadanie teraz to przygotowanie ich do matury ustnej, na pisemnej musza sobie poradzić sami. Mozesz ewentualnie ćwiczyć pisanie jeszcze ale juz takie najbardziej proste rzeczy.

Polecam Ci ksiązkę "Sprechen ohne Probleme" wyd. Wagros gdzie masz zebrane wszystkie działy obowiazujące na maturze z podanym słownictwem, obrazkami i reakcjami.

Powodzenia:)
wielkie dzieki
:-)
tez uwazam ze Alles klar to w tym przypadku bezsens.
nie mam innego wyjscia , musze robic tak jak napisalas.
dzisiaj bylem nawet w ksiegarni jezykowej i znalazlem tam taka ksiazke "Trening maturalny" Langenscheidta, tez na pierwszy rzut oka jest to cos dobrego, ale zobaczymy.
a Twojej pozycji nie znam , ale musze ja koniecznie obejrzec.

oj normalnie krew sie bedzie lala na zajeciach.
a wspominalem ze "uwialbiam" ta klase.....??

jeszcze raz dzieki
Nie wspominałes:)

Nie ma za co, służe radą jakby co:)

Trening maturalny jest troche za trudny dla tego poziomu, ma duzo leksyki dodatkowej, nadaje sie dla dobrych uczniów:) plusem sa przykłady dialogów i obrazki, w sumie wybiórczo można zastosować.

Langenscheidt ma jeszcze inna ksiażkę Ćwiczenia maturalne tez mozesz rzucić okiem.
Jest jeszcze jedna ksiązka ale ja jej nie widziałam jeszcze:
wyd. Omega , "Język niemiecki. Maturalny egzamin ustny"

http://www.ws-omega.com.pl/product_info.php?cPath=74_28_56&products_id=155
I co ja mam powiedzieć, skoro od tej samej książki chce zacząć nasza nauczycielka? :]
Don, ta książka jest raczej dla początkujących, nie? Nie wiem, bo zawsze miałam Der, die, das...
Alles klar to kurs dla początkujących od podstaw. Jesteś w grupie początkującej??
omegii widzialem,
jesli chodzi o reakcje jezykowe, to znalazlem tam tylko 5 na ich poziom.
zrobilem z nimi dwie.
jedna polegala na tym ze mieli zapytac sie w kasie biletowej w kinie, jakie filmy sa dzisiaj grane, ile kosztuje bilet i o ktorej sie zaczyna (wybrany przez nich) film.
i wtopa, niemalze wszystkie slowka musialem podac ale i tak pojechali na gramatyce:)))
o trudniejszych nawet nie mysle.
dzieki
jesli bedziecie zaczynac od Ales klar 1a, to masz wszystko od podstaw,bo 2a juz jest na baaaardzo wysokim poziomie hahaha
*Alles
gramatyka zostala zepchnieta dzis na 2 plan na maturze. Zobaczysz jak bedziesz w komisji sluchal uczniow (o ile juz nie sluchales) jakie ich wymysly przechodza o ile da sie cokolwiek zrozumiec:)
na baaaaaaaaaardzo wysokim - tzn.?

Meg60 - ja nie wiem, w jakiej grupie jestem, ale chyba się wścieknę jak mnie do matury rozszerzonej nie nauczą... :]
do matury rozszerzonej to nie z Alles klar... ile masz godzin w tygodniu niemieckiego?
3 :((((((((((((((((((((
Ale formalnie nie mozna zaczynac od Alles klar 1a jesli osoby sie uczyly juz niemieckiego, zaczyna sie ewentualnie od 1b albo 2a zalezy od poziomu grupy. Mimo to ta ksiazka nie przygotowuje do matury na poziomie rozszerzonym, wyglada na to że sama bedziesz musiala duzo pracować:(
no to fajnie :-((
a ja głupia na germanistykę chciałam iść :-(((
Ale nic nie stoi na przeszkodzie. Tylko musisz duzo w domu sie uczyc oprocz tego co masz w szkole. Bedzie dobrze.
teraz to już jestem całkiem załamana ;-((
ale ja mieszkam w idiotycznym internacie! nienawidzę go. i jestem zbyt leniwa na samodzielną naukę...
moze ta twoja nauczycielka zrobila tylko takie pierwsze wrazenie złe a potem bedzie lepiej. ewentualnie zapytaj o mozliwosc zmiany grupy.
Don! Powiedz aby kupili..sobie jakiegoś Stasia B. albo Grammatik? Kein Problem.(cz. 1 i 2 - w zupełności wystarczą). Na poziom podstawowy nie jest im potrzebna ogromna wiedza z zakresu gramatyki.

Widziałes może "Repetytorium Tematyczno-leksykalne" - Ewa Maria Rostek? Tam jest dużo tekstów i przy tym wyjaśnienie słownictwa...Będą mieli podane jak na tacy...wystarczy tylko odrobina dobrych chęci. :)

Trzeba Ci tylko życzyć powodzenia...:)

Ty juz teraz jestes duzo lepsza niz neiktorzy z tych co od pazdziernika zaczna germanistyke wiec uszy do gory. A na niemeicki, zeby sie nei nudzilo, zabierz blok rysunkowy i kredki, tak jak ja robilem w gim ;)
nie.
a druga grupa ma 2 godziny niemieckiego. jestem na humanie...
mowilem zebys szla do dwujezycznej to mnei nei sluchalas :]
taaaa.... :]
:(((
dwujęzyczną miałam tylko z angielskim - test zdałam, ale tam był niższy próg i zrezygnowałam. poza tym nie chciałabym mieć wykładanej historii USA :\ a klasy dwujęzycznej z niemieckim w pobliżu nie ma..........
jestem stazysta:PPP
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 40
poprzednia |