Kłopot z mówieniem...

Temat przeniesiony do archwium.
Jestem na germainstyce w Poznaniu. Z czego moze wynikać problem, ze kłopot mam z mówieniem? Tzn. plączą mi się litery, wymawiam niewyraźnie. Nigdy nie miałem z tym problemów, ale teraz od początku germanistyki sie pojawiły. zwłąszcza chodzi mi o wyrazy z "d" i "l" koło siebie, plączę się wtedy i mówię całkiem niewyraźnie. W szkole tak nie było, tego problemu nigdy nie miałem. Jeśli powtózę sobie zdanie parę razy, to wymówię je dobrze. Wiele zdań wymawiam dobrze, ale w niektórych, gdy trzeba coś tak płynniej, szybciej, tempem powiedzieć, to sie gubię w tych literach, a przecież niemiecka wymowa jakas skomplikowana nie jest. Co się więc dzieje? Dlaczego tak jest? Jak mogę uniknąć tego problemu? Trudno przecież, zanim powie się zdanie, powtórzyć je ze 3 razy, żeby za 4 wyszło dobrze...?
Może spróbuj w tych dłuższych wyrazach wychwycić sylaby. Potem jakoś sklecić to słowo. Na pewno sobie poradzisz;)
a moze poprostu za bardzo sie spieszysz z mowieniem,tez tak mialam kiedys,postaraj sie spokojniej mowic,
Chodzi mi o takie coś, na przykład: "Jetzt befinden wir uns an dem Supermarkt" (tylko nie mówcie o skracaniu an + dem, bo chodzi mi o fonemy:)) - gdy to czytam, to większego problemu nie będzie, ale jak mam to powiedzieć z głowy, albo jak się jeszcze do tego zastanowić nad następnym zdaniem, które mam powiedzieć po tym, to mi wychodzi takie coś: "Jetzt befinden (i tu zacięcie małe) wir uns an denm (zacięcie) Supermarkt (problem jakiś z "m") - możę troszkę tego mniej, ale tak jeden, może 2 w którymś z tych miejsc będzie... a nie śmigam tak, ale też chodzi mi o takie jakieś nierówne tempo tego... co mam robić?
üben, üben, üben.

Das ist ein klassicher Fall von Unsicherheit. Red einfach darauf los - zuerst ist es nicht wichtig, daß alles stimmt, wichtig ist, daß Du redest. Dann kommt auch die Sicherheit.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia